Îngrjirea plantelor de ghiveci pe timp de iarnă nu este uşoară. Nevoile trebuie îndeplinite cu sfinţenie pentru că altfel rişti să le pierzi pentru totdeauna.
Iubitorii plantelor de ghiveci ştiu că unele sunt ceva mai rezistente şi altele mai sensibile, sezonul rece devenind o adevărată provocare, an de an.
Dacă vorbim de plante pe care nu le poţi păstra în casă, atunci trebuie să ai în vedere că un ghiveci nepotrivit îi poate aduce moartea. Unul de pământ, spre exemplu, nu foarte încăpător, poate contribui la îngheţarea rădăcinilor. Şi asta se va întâmpla mult mai rapid decât ţi-ai putea imagina.
Din fericire, poţi preveni acest lucru prin metode simple. Una dintre ele se referă la transplantarea lor în teren deschis, pe timpul sezonului rece. Ca să le asiguri un mediu favorabil supra­vieţuirii la temperaturi scăzute, trebuie să ai în vedere ca pe fundul gropii în care vei fixa planta să aşezi un strat de lut expandat şi nisip. Astfel, vei asigura o bună drenare a apei. Umple apoi spaţiul cu turbă, iar deasupra pune un strat generos de mulci, cu rumeguş amestecat cu frunze sau scoarţă de copac.
Înainte de a duce la îndeplinire această procedură, asigură-te că plantei i se potriveşte metoda de protecţie. Spre exemplu, coaja de copac acidifică solul, deci, în ciuda avantajelor, nu este potrivit pentru toate plantele.
O altă metodă de protejare a plantelor care rămân afară pe timpul iernii este şi săparea pământului în jurul rădăcinii. Pentru plantele perene, săparea se poate realiza până când dă îngheţul, dar trebuie să ştii că există nişte condiţii de îndeplinit.
În primul rând, trebuie să ai grijă ca recipientul în care sunt plantate să fie rezistent la îngheţ, pentru a nu se sparge din cauza materialul din care sunt confecţionate. Unul ineficient poate absorbi prea multă umiditate şi nu va mai proteja planta în niciun fel, plus că, la îngheţ se va sparge.
Ai grijă, de asemenea, la zona climatică în care se dezvoltă de regulă planta ta de ghiveci. Specia­liştii susţin că plantele de ghiveci pot supravieţui în recipiente care sunt destinate pentru zonele climatice.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi drenării solului. Cum pământul se dezgheaţă mai lent decât cel din ghiveci, există riscul ca apa să rămână în vas şi rădăcinile să putrezească.
O altă metodă bună pentru a-ţi proteja plantele pe perioada iernii este să le aşezi la peretele sudic al casei. Plantele vor fi mai bine protejate de vânturile tăioase. Este indicat să aşezi cât mai multe ghivece în partea sudică pentru a ierna împreună. Prin această metodă simplă, cele mai multe dintre conifere rezistă cu bine şi la temperaturi de -25° C fără adăpost suplimentar. Poţi ajuta rădăcinile să nu îngheţe folosind mulciul.
Plantele pot fi protejate şi cu ajutorul structurilor pliabile pe care le poţi achiziţiona din comerţ sau, şi mai simplu, poţi înfăşura ghivecele în folie. Ai grijă ca protecţia pe care o pui pe vase să fie cu aproximativ 20 de cm mai mare ca recipientul
învelit.
Nu doar plantele de ghiveci care rămân afară pe timpul sezonului rece au nevoie de atenţie
deosebită, ci și cele de apartament au nevoile lor speciale.
Pentru a trece cu bine de perioada de iarnă, plantele de ghiveci trebuie să fie aşezate într-o încăpere cu temperatura constantă, la aproximativ 10° C. Ţine cont că lângă fereastră, poate fi o temperatură prea scăzută, însă nu poziţiona floarea nici pe caloriferul din casă.
Ia în calcul că în perioada de toamnă, plantele de ghiveci intră într-un episod de stagnare. Udarea lor se face cu moderaţie, mult mai rar ca în sezonul cald, cu temperaturi dogorâtoare. Când soseşte primăvara, plantele perene vor putea fi transplantate. Chiar dacă sunt în repaos, plantele au nevoie să le fie asigurată şi puţină luminozitate.

Recomandările redacției