Mobila de grădină trebuie îngrijită corespunzător pe timpul iernii pentru a te putea folosi de ea şi în sezonul următor. Află paşii pe care îi ai de parcurs ca să ai o mobilă ca nouă în primăvară, în funcţie de tipul ei.
Pe timpul sezonului cald, în afară de curăţarea şi protejarea de razele arzătoare ale soarelui, nu vei avea prea multe de făcut mobilei. În perioada sezonului rece, însă, va trebui să o îngrijeşti cores­punzător pentru a o putea folosi în cele mai bune condiţii şi în sezonul următor.
Dacă nu o îngrijeşti, se va deteriora şi va trebui să o înlocuieşti cu una nouă. Aşadar, cu puţină atenţie, o poţi folosi ani la rând pe cea care o ai şi nu vei fi nevoit să scoţi alţi bani din buzunar pentru un lucru pe care îl ai deja. Ploaia, lapoviţa şi ninsorile o vor deterioara dacă nu iei măsurile care se cuvin.
Îngrijirea se face în funcţie de materialul din care este confecţionată mobila: lemn, ratan, metal sau plastic. Dacă este vorba despre mobila din lemn, în primul rând, curăță foarte bine mobila. Cu siguranţă s-a aşezat pe ea strat de praf, resturi vegetale, pânze de păianjen etc. Acestea trebuie îndepărtate. Curăţarea se va face în direcţia liniilor lemnului.
După acest pas, urmează tratarea mobilei. Este recomandat să foloseşti ulei special conceput pentru lemn. La fel de bine poţi folosi vopsea. Uleiul va ajuta lemnul să îşi păstreze nuanţa natu­rală, plus că nu se usucă şi este, de asemenea, suficient de rezistent la condiţiile meteorologice.
Ca să te asiguri că tratamentul aplicat va proteja mobilierul, tot ce ai de făcut este să testezi cu câteva picături de apă. Concret, aplica mai multe picături de apă pe o suprafaţă mică din mobilier. Dacă picăturile rămân la suprafaţă, înseamnă că este protejat.
Dacă pătrund în lemn, există riscul să apară mucegaiul. Tot ce ai de făcut în acest caz, când picăturile nu rămân la suprafaţă, este să aplici vopsea specială de lemn.
Următorul pas pe care trebuie să-l faci este să muţi mobila de grădină într-un spaţiu unde să fie protejată de intemperii. Pe timpul sezonului rece poate să fie păstrată fie în magazie, beci sau garaj. Ai grijă ca locul ales să fie unul uscat, lipsit de mirosuri sau mucegaiuri şi unde să nu fie înregistrate temperaturi negative.
Husa de protecţie
Pe timpul depozitării, dacă locul ales este o magazie, picioarele mobilei nu trebuie să fie aşezate direct pe sol. Trebuie protejate! Trebuie să foloseşti şipci de lemn pe care vei poziţiona picioarele pentru a le feri de contactul cu solul.
Pentru o şi mai bună protecţie, aceasta va trebui acoperită cu pânză sau folie.
În cazul în care ai mobilă de grădină din ratan, mai întâi trebuie să o cureţi riguros cu aspiratorul. Apoi tratează-o cu ulei. Împletiturile rupte, trebuie reparate imediat cu ajutorul unui adeziv instantaneu. Aplicaţi apoi lac transparent. Acest tip de mobilă nu trebuie mutat pe timpul iernii, dar trebuie acoperită cu prelată.
Dacă ai în grădină mobilă din metal, trebuie să o verifici periodic să vezi dacă au apărut pete de rugină. Acestea trebuie curăţate cu o perie de sârmă şi apoi tratate cu vopsea anticorozivă.
Mobila din plastic trebuie tratată imediat după cumpărare cu produse speciale pentru protecţia împotriva murdăriei. Pentru perioada de iarnă, tot ce ai de făcut, este să o cureţi şi să o depozitezi în loc uscat.
Toate accesoriile mobilei de grădină, cum ar fi huse, perne, fețe de pernă, etc, trebuie spălate şi apoi depozitate într-un loc uscat şi curat. În funcţie de spaţiul disponibil din casă, fiecare va alege locul ideal unde pot fi depozitate până în primăvară.
Dacă mobila de grădină este prevăzută cu umbrelă de soare, ai grijă să o strângi, să o infoliezi şi să o depozitezi şi pe ea în loc uscat până la primăvară. O vei feri astfel şi de praf şi murdărie, iar în sezonul ce urmează va fi ca nouă.

Recomandările redacției