Indiferent în ce domeniu meştereşti, uneltele de lucru şi accesoriile acestora trebuie să fie bine aranjate, deoarece pot deveni cu uşu­rinţă împrăştiate. Dacă acestea nu sunt puse în locul potrivit, poate fi foarte frustrant pentru tine. În funcţie de proiectele tale, vei avea nevoie de cel puţin: o şurubelniţă cu cap plat sau de diferite dimensiuni, un ciocan de calitate, un set de chei, o pereche de cleşti, banda de izoler, o lanternă, un cuţit utilitar, mănuşi şi ochelari de protecţie. Pentru a păstra o armonie în locul unde se află uneltele tale, trebuie să îţi rezervi timp şi să te gândeşti cum să le organizezi logic, să-ţi fie cât mai la îndemână, dar în acelaşi timp să le şi protejezi de eventuale deteriorări.
De ce ar trebui să îţi organizezi uneltele de lucru?
Îţi creşte productivitatea, iar în acest fel ca­litatea muncii tale se îmbunătăţeşte. Dacă sunt bine ordonate, nu vei mai pierde timp căutându-le și le vei păstra în condiţii bune de funcţionare protejându-le de anumiţi factori cum sunt umi­ditatea, rugina şi coroziunea și în același timp îţi creează un spaţiu curat, simplu şi ordonat.
Nu ştii cum să îţi ordonezi uneltele? Iată câţiva paşi simpli de organizare.
Poţi aşeza uneltele de lucru în truse de scule, aşezate pe un singur rând. Te va ajuta foarte mult să vezi ce ustensile ai şi cum ar trebui organizate. Alege locul potrivit unde ar putea fi aranjate. O opţiune ar fi să le aşezi pe o placă de panou plat montat pe perete, iar dacă ai un dulap de scule, atunci sortează-le pe cate­gorii. Aruncă obiectele pe care nu le mai doreşti şi nu le mai foloseşti şi elimină tot ce este rupt sau în stare de deteriorare. Poţi începe prin aruncarea şuruburilor şi a şaibelor care nu servesc nici unui scop şi a sculelor rupte sau ruginite. Ar fi indicat să scapi de tot ce ocupă spaţiu degeaba. Dacă nu ai un dulap de scule, poţi confecţiona chiar tu unul sau poţi achi­ziţiona unul ieftin. Pune instrumentele robuste în el pentru a evita aglomerarea şi strângerea inutilă de lucruri. Păstrează doar ustensilele necesare care chiar ar trebui să stea în trusa ta de scule și asigură-te că uneltele de bază îţi sunt la îndemână, pentru a efectua îmbunătăţiri şi reparaţii rapide.
Acestea sunt câteva sfaturi de organizare a uneltelor.
Sortează-le după funcţie și astfel poți plasa într-un sertar toate uneltele de fixare (şuruburi, şaibe), iar în alt sertar toate şurubelniţele şi cheile, asociind funcţia uneltelor cu locaţia lor. Dacă le aşezi după tipul de proiect, atunci poţi alege sertare, rafturi sau cutii individuale.
Ai prea multe cabluri sau bobine de sârmă şi de cele mai multe ori se încurcă între ele? Atunci îţi poţi cumpăra un mosor confecţionat din lemn şi un diblu de lemn și foloseşte cârlige pentru agăţarea anumitor obiecte precum: şurubelniţe, foarfeci, furtune.
Achiziţionează-ţi truse tubulare. Sunt alegerea perfectă pentru uneltele care nu funcţionează pe bază de electricitate. Compartimentele nivelate te ajută să vizualizezi toate sculele şi, indiferent de calibru, ele reprezintă o resursă excelentă pentru a porni pe calea organizării.
Poţi, de asemenea, utiliza magneţi pentru a organiza cuiele şi a economisi spaţiu.

Recomandările redacției