Află ce trebuie să faci pentru curăţarea boilerului, dacă există depuneri de calcar cauzate de apa dură. După cum bine ştim, apa dură este o adevărată problemă, aşa că ar trebui să ştii ce să faci.
Desigur, înainte să acţionezi împotriva depu­nerilor de calcar, trebuie să ştii şi care sunt pro­blemele care apar la un boiler. Nu de alta, dar boilerul nu va scoate niciun zgomot dacă este acoperit în totalitate de calcar sau există un strat solid.
Îţi poţi da seama destul de uşor atunci când există depuneri de calcar în boiler, iar problema principală este că boilerul nu va face apa caldă. Acest lucru se întâmplă deoarece rezistenţa din interiorul acestuia este acoperită de un strat gros de calcar.
De asemenea, boilerul va funcţiona greu, vor exista zgomote pe traseul de apă sau presiunea va fi scăzută. Calcarul se depune şi pe anodul de magneziu, o piesă care trebuie să protejeze re­zervorul boilerului de coroziune.
În primul rând, trebuie să goleşti rezervorul, aşa că este nevoie să opreşti și să scoţi boilerul din priză iar mai apoi să închizi robinetul de apă rece al acestuia. După aceea, va fi nevoie să pui o găleată sub rezervor şi să deschizi supapa de evacuare a grupului de siguranţă, pentru ca apa să se scurgă.
În cazul în care vrei ca apa să se scurgă mai repede, poţi deschide şi un robinet de apă de la o chiuvetă sau de la cadă. După ce apa nu mai curge, este timpul să scoţi termostatul.
Capacul inferior al boilerului trebuie deşurubat, pentru a ajunge la carcasa electrică. Înainte de toate, deconectează firele de împământare ale termostatului, aflate în borna de sub capac.
Când scoţi termostatul, trage în jos şi ai grijă să îl ţii într-o poziţie verticală până ce va ieşi complet. Nu te grăbi, pentru că termostatul poate fi deteriorat destul de uşor.
Acum, este momentul să te ocupi de rezervor. Deschide-l cu ajutorul unei chei tubulare, dar ai grijă să pui bine şuruburile pentru a nu le rătăci. La ultimul şurub, ai grijă să ţii de capac, pentru că acesta o să cadă dacă nu mai are susţinere.
Ţine-l în poziţie orizontală pentru a nu-l îndoi şi pentru a evita ca depunerile de calcar să se scurgă sau să cadă.
Următorul pas este să îndepărtezi depunerile de calcar acumulate în rezervor, aşa că înainte de acest lucru puneţi o pereche de mănuşi. Îţi recomandăm să ştergi şi pereţii interiori ai boilerului.
În acelaşi timp, ar fi bine să verifici şi starea garniturii, iar dacă aceasta are urme de calcar, spal-o foarte bine şi usuc-o înainte de a o pune la loc.
Teaca sondei trebuie și ea curăţată de calcar, aşa că îţi recomandăm o perie de alamă.
Rezistenţa poate fi curăţată într-o soluţie cu oţet, aşa că lasă acidul să îndepărteze depunerile de calcar timp de 20 de minute. Poţi folosi şi un gel anticalcar.
Acum că ai terminat, trebuie să montezi la loc toate piesele pe care le-ai demontat.

Recomandările redacției