Păstrarea merelor peste iarnă. Află cum să faci asta în mod corect, cum ar trebui depozitate, dar mai ales ce greşeli ar trebui evitate pentru ca fructele să reziste până la primăvară. Iată ce trebuie să ştii.
Păstrarea merelor peste iarnă este extrem de importantă, mai ales dacă îţi place să savurezi fructele sau sucul de fructe pe toată durata sezonului rece. Tocmai de aceea, trebuie să ştii cum să le depozitezi pentru ca acestea să nu se strice.
În cazul în care nu ştiai, merele pot fi păstrate chiar şi 6 luni fără a se strica, asta dacă le depozitezi cum trebuie. Aşadar, haide să vedem care sunt cele mai bune metode şi ce greşeli ar trebui să eviţi.
Primul pas este să inspectezi foarte bine merele pe care vrei să le depozitezi. Alege-le doar pe cele în stare foarte bună! Dacă acestea prezintă suprafeţe moi, au fost lovite, prezintă urme de la insecte sau tă­ieturi, este bine să ştii că nu se pun în aceeaşi ladă cu cele pe care vrei să le păstrezi pe termen lung. Este indicat ca merele să aibă codiţă, aşa că nu le rupe!
Fructele care nu sunt perfecte pot fi consumate mai repede sau pot fi transformate în suc ori folosite la prăjituri. Sub nicio formă nu trebuie să le arunci, nu înseamnă că nu sunt bune ci doar că trebuie consumate mai rapid.
Mere în ladă
Experţii spun că merele rezistă mai mult dacă sunt învelite în ziar. Vorbim despre fiecare fruct în parte, aşa că dacă vrei să păstrezi o cantitate mai mare de mere o să fie nevoie de ceva răbdare. Ideea este simplă, dacă un măr se strică, fructul nu le va afecta şi pe celelalte. Aşadar, ia în considerare asta când te ocupi de păstrarea merelor peste iarnă.
O alternativă este să pui merele în fân, paie sau în rumeguş, adică vechea metodă pe care o foloseau şi bunicii noştri. Trebuie să pui un strat de mere, iar apoi să completezi cu unul de fân sau rumeguş şi aşa mai departe.
Bineînţeles, merele trebuie depozitate într-un beci, o pivniţă sau în frigider. Ideal este ca temperatura medie în camera unde vrei să depozitezi fructele să fie cât mai aproape de zero grade Celsius şi o umiditate ridicată. Dacă temperatura este mai mare, atunci fructele o să se strice mai repede.
În cazul în care nu ai un beci, mai poţi păstra merele într-un sac de polietilenă transparent. Totuşi, trebuie să umpli sacul doar pe jumătate, iar apoi să faci o gaură cu un diametru de aproximativ 7-8 cm. Vei vedea că păstrarea merelor peste iarnă se va face mult mai bine.
Metoda funcţionează în felul următor: atunci când umezeala este mai mare, la interior se vor forma picături de apă, iar atunci când aerul este uscat, merele vor absorbi acele picături de apă. Drept urmare, merele se vor păstra pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ce greşeli să eviţi atunci când depozitezi merele
Ei bine, trebuie să ştii că păstrarea merelor peste iarnă are şi nişte reguli. Prima este că fructele nu se depozitează lângă ceapă sau cartofi. Merele absorb mirosul cartofilor şi a cepei, iar calitatea lor se va deteriora. De asemenea, nici cartofii nu trebuie depo­zitaţi lângă mere pentru că fructele accele­rează maturizarea tuberculilor şi cartofii vor încolţi.
Fructele ar trebui duse în beci imediat după recoltare. În cazul în care nu le-ai recoltat, trebuie să ştii că ar trebui să le cumperi cât mai proaspete. Dacă laşi fructele să stea o zi la temperaturi mari vei reduce durata potenţială de păstrare cu aproximativ o săptămână. Merele de dimensiuni mari au o durată mai mică de păstrare, aşa că îţi sugerăm să nu te laşi păcălit sau păcălită în a cumpăra sau a culege fructe de dimensiuni mari, de peste 8-9 cm diametru. Foloseşte fructe de mărime mijlocie şi acestea vor rezista mai mult. Şi momentul în care culegi fructele este important, aşa că nu culege merele foarte târziu sau prea devreme, pentru că vor rezista mai puţin.

Recomandările redacției