Cum să îţi pregăteşti casa pentru toamnă. Ce trebuie să iei în considerare atunci când vine luna septembrie şi ce ar trebui să faci pentru a te asigura că nu vei avea mari bătăi de cap atunci când temperaturile vor scădea?
Dacă şi tu vrei să începi din timp pregătirile, atunci o să îţi spunem cam ce ar fi bine să faci în toamna aceasta, pentru a te asigura că îţi pregăteşti casa. Cum să îţi pregăteşti locuinţa şi de ce este bine să începi din timp.
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în consi­derare este să inspectezi burlanele. Pe lângă faptul că acestea ar putea fi pline de frunze, ar fi bine să le inspectezi şi pentru eventuale spărturi. Dacă este cazul, atunci ar fi bine să le înlocuieşti. Şi dacă tot te-ai urcat pe scară pentru a curăţa burlanele, atunci fă o inspecţie vizuală şi acoperişului. Dacă observi probleme, ar trebui să repari rapid eventualele găuri din acoperiş!
Pierderile de căldură sunt foarte importante atunci când vine frigul, iar dacă nu acorzi atenţie acestor lucruri mici, o să plăteşti mai mult atunci când vine vorba de încălzire. Conform experţilor, aproximativ 30% din pierderile de căldură sunt din cauza geamurilor. Verifică geamurile cu mare atenţie, iar dacă simţi curenţi de aer, ar fi bine să iei măsuri pentru a izola aceste pierderi de căldură.
Înainte de scăderea temperaturilor, este bine să strângi şi furtunurile din curte. Curăţă-le şi strânge-le cum trebuie, pentru că tot tu le vei scoate la primăvară. Îţi sugerăm să le depozitezi la adăpost, pentru a te asigura că temperaturile nu le vor afecta.
În acelaşi timp, ar fi bine să opreşti şi robinetele de afară, dar mai ales să te asiguri că nu mai există apă pe conductă. De ce? Este foarte simplu! În cazul în care conductele cu apă îngheaţă, acestea se vor sparge şi nu credem că vrei să scoţi alţi bani din buzunar atunci când vine primăvara.
Dacă ai curte, atunci cu siguranţă ai şi nişte mobilier de exterior. Ei bine, acesta trebuie depo­zitat la loc sigur, dar înainte de toate îţi recomandăm să îl şi cureţi foarte bine de praf sau eventuale pânze de păianjen. După aceea, ar fi bine să le depozitezi la adăpost şi să le acoperi cu o husă de protecţie.
Dacă ai o alee de acces, inspectează cu atenţie totul. Eventualele crăpături trebuie astupate înainte de venirea frigului, pentru că dacă nu te vei ocupa, acestea se vor mări atunci când temperaturile scad sub valoarea de 0 grade Celsius. Explicaţia este simplă, atunci când apa îngheaţă, îşi măreşte volumul şi crăpăturile îşi vor mări dimensiunile.
Detectoarele de fum sau monoxid de carbon aflate la interior, trebuie să funcţioneze fără probleme. Tocmai de aceea, trebuie inspectate, iar dacă bateriile s-au consumat, acestea vor avea nevoie de o înlocuire.
Dacă deţii un generator, nu ar fi rău să îi faci o verificare. De asemenea, asigură-te că există destul combustibil în rezervor, pentru ca acesta să fie pregătit în cazul în care nu vei avea curent electric.
Nu ar fi rău să inspectezi coşul casei pentru a te asigura că nu există eventuale cuiburi de păsări, dar mai ales să faci o curăţare a acestuia.
Nu uita nici de centrala termică, aceasta are nevoie de inspecţii şi revizii periodice. Nu credem că vrei să te loveşti de anumite defecţiuni atunci când vine frigul, aşa că luna septembrie este ideală pentru a o verifica.
Şi covoarele au nevoie de o curăţare. Dacă ai stat cu geamurile deschise pe toată perioada verii sau obişnuiai să intri încălţat, te sfătuim să le duci la curăţat. Ar fi bine că acestea să fie curate, pentru a nu declanşa posibile alergii la praf şi pentru a respira un aer curat pe toată perioada sezonului rece.

Recomandările redacției