Tăierea zmeurei toamna. Află cum să ai grijă de tufele de zmeură din grădina ta şi cam ce poţi să faci pentru a te asigura că acestea sunt protejate pe toată durata sezonului rece. Iată ce trebuie să ştii şi de ce este necesar să o tai.
Tufa de zmeură tăiată
În cazul în care nu ştiai, tufele de zmeură au nevoie de o tăiere atunci când vine toamna. Dacă nu vei face asta, tufele se vor îngroşa şi lăstarii vor începe să se întindă, iar asta înseamnă că aceştia vor concura pentru lumină şi pentru nutrienţi. Tocmai din acest motiv este bine să iei în considerare tăierea zmeurei, toamna.
Dezavantajele nu se opresc aici, pentru că recolta de zmeură va fi mai mică, iar fructele pe care tufele le vor produce vor fi mai mici, dar şi mai puţin dulci. Dacă nu vei asigura circulaţia aerului prin tufa de zmeură va creşte şi nivelul de umiditate, iar asta înseamnă că vei atrage boli fungice precum mucegaiul ori antracnoza.
După cum vezi, tăierea tufelor de zmeură este absolut necesară atunci când vine sezonul rece. Practic, o să ajuţi plantele să se dezvolte mai bine, iar producţia de fructe o să crească în sezonul următor.
Tăierea zmeurei, toamna
Dacă ţi-am trezit atenţia şi acum ai înţeles beneficiile aceste operaţiuni, o să îţi explicăm în detaliu cum să tai zmeura, toamna. Ajută-ţi tufele de zmeură să îşi dezvolte noi lăstari tineri pentru a obţine o recoltă mai bogată, iată cum să faci tăierea zmeurei, toamna.
La finalul toamnei se vor tăia tulpinile care au rodit şi trebuie să ştii că o ramură nu va înflori de două ori la rând. Tocmai de aceea, rădăcina trebuie stimulată să producă noi lăstari în sezonul următor.
De asemenea, tăierile se fac abia după ce tufa de zmeură a intrat în perioada de repaus vegetativ, adică abia după ce toate frunzele au căzut. O să recunoşti uşor lăstarii consumaţi, pentru că aceştia au o culoare gri şi se rup destul de uşor. Tăierea sanitară a tufelor de zmeură constă în îndepărtarea lăstarilor care s-au uscat, s-au rupt sau sunt afectaţi de boli.   
Nu uita că după tăierea zmeurei, toamna, va fi necesară şi o stropire cu un fungicid pe bază de cupru. Totuşi, nu uita că tratamentele se fac la temperaturi de peste 5 grade Celsius, în zilele fără precipitaţii şi fără vânt.
Dacă nu vrei să cheltuieşti banii pe produse scumpe, îţi recomandăm să faci o stropire cu zeamă bordeleză. Pentru prepararea acestei soluţii ai nevoie de 75 grame de sulfat de cupru, pe care îl dizolvi în 5 litri de apă călduţă. Mai ai nevoie de 120 grame de var stins sau lapte de var, pe care îl dizolvi în 5 litri de apă, însă dacă nu ai var stins poţi folosi 40 grame de var nestins. La final amesteca ambele soluţii, până ce totul se omogenizează și stropește cu această soluție întreaga plantație de zmeură.

Recomandările redacției