Vinetele fac parte din fructele preferate ale românilor. Este un fruct nelipsit de pe mesele bogate de sărbători, dar și de pe mesele dintr-o săptămână oarecare. Totuși, se întâmplă să găsim și vinete amare.
Vânăta este o plantă de cultură importantă, crescută pentru fructul ei alb sau violet. Oamenii au început să fie interesați de acest fruct din cele mai vechi timpuri, mai precis încă din preistorie. A ajuns să fie cunoscută de către lumea occidentală acum 1.500 de ani.
Gustul neplăcut este dat de alcaloizi, compuși ce sunt prezenți în vinete, iar în doze mari pot duce la reacții toxice. Alcaloizii sunt o clasa de potențiali alergeni care constau în principal din atomi de azot. Culmea, în cantități mici, alcaloizii au proprietăți anticancerigene.
Concentrația de alcaloizi este în general infimă și nepericuloasă sănătății omului. Dacă este depășit pragul critic, fructele se amărăsc și devin periculoase pentru organism, mai ales dacă se consumă în exces, pe perioade îndelungate. Pentru a se feri de probleme de sănătate, persoanele care se știu alergice sau care suferă de osteoporoză, gută, artrită ar fi bine să evite consumul de vinete.
Culesul tardiv al vinetelor duce la un gust amar. Este indicat să fie recoltate atunci când semințele sunt încă „ușoare”, adică când încă nu au ajuns la maturitate.
Atenție și la variațiile de temperatură, în special la cele care se dezvoltă în grădini sau pe câmp. Diferențele de temperatură se vor reflecta direct asupra gustului lor, devenind amare.
Trebuie udate din belșug, dis-de-dimineață, de preferat cu apă nu foarte rece și nu de la robinet. Udarea se face zilnic, în perioadele cu secetă și la două, trei zile în intervalele în care nu sunt înregistrate probleme din cauza precipitațiilor.
Tot pentru a preveni gustul amar este indicat să fie culese la timp. Dacă sunt lăsate să îmbătrânească, cu siguranță vor căpăta gustul neplăcut.
Dacă sunt pregătite pentru iarnă, trebuie gătite cât mai repede, ca să i se scurgă toată zeama.
Apoi sunt pregătite de următorul pas, fie că este vorba de depozitarea în congelator, fie că sunt destinate pentru zacuscă.
Sursa: cumsa.ro
Sfaturi practice – Vinetele amare: cum să previi acest lucru și care sunt cauzele
Recomandările redacției
Actualitate 115
Pompierii și cei de la Ambulanță, într-un exercițiu amplu la o fabrică din Zimandu Nou
citește mai mult »
Actualitate 129
Maria, o polițistă de la imigrări, își donează periodic părul pentru femeile diagnosticate cu cancer
citește mai mult »
Actualitate 19
Peste 120 de străini introduși în Centrul de Custodie Publică Arad, în primele două luni ale acestui an
citește mai mult »
Actualitate 29
9 iunie, data limită până la care românii îşi pot face viza de flotant pentru a vota la alegerile din iunie
citește mai mult »
Actualitate 152
Bursele școlare de merit, de 450 de lei, doar pe hârtie, în realitate elevii primesc sume mult mai mici
citește mai mult »
A1 216
Casa în care o femeie a ars de vie a luat foc în urma unui scurtcircuit electric
citește mai mult »
A1 141
Pieton acroșat de mașină, în zona Romanilor
citește mai mult »
Anunțuri 12
REGIA PUBLICA LOCALĂ OCOLUL SILVIC DUMBRAVA R. A.
citește mai mult »