Vinetele fac parte din fructele preferate ale românilor. Este un fruct nelipsit de pe mesele bogate de sărbători, dar și de pe mesele dintr-o săptămână oarecare. Totuși, se întâmplă să găsim și vinete amare.
Vânăta este o plantă de cultură importantă, crescută pentru fructul ei alb sau violet. Oamenii au început să fie interesați de acest fruct din cele mai vechi timpuri, mai precis încă din preistorie. A ajuns să fie cunoscută de către lumea occidentală acum 1.500 de ani.
Gustul neplăcut este dat de alcaloizi, compuși ce sunt prezenți în vinete, iar în doze mari pot duce la reacții toxice. Alcaloizii sunt o clasa de potențiali alergeni care constau în principal din atomi de azot. Culmea, în cantități mici, alcaloizii au proprietăți anticancerigene.
Concentrația de alcaloizi este în general infimă și nepericuloasă sănătății omului. Dacă este depășit pragul critic, fructele se amărăsc și devin periculoase pentru organism, mai ales dacă se consumă în exces, pe perioade îndelungate. Pentru a se feri de probleme de sănătate, persoanele care se știu alergice sau care suferă de osteoporoză, gută, artrită ar fi bine să evite consumul de vinete.
Culesul tardiv al vinetelor duce la un gust amar. Este indicat să fie recoltate atunci când semințele sunt încă „ușoare”, adică când încă nu au ajuns la maturitate.
Atenție și la variațiile de temperatură, în special la cele care se dezvoltă în grădini sau pe câmp. Diferențele de temperatură se vor reflecta direct asupra gustului lor, devenind amare.
Trebuie udate din belșug, dis-de-dimineață, de preferat cu apă nu foarte rece și nu de la robinet. Udarea se face zilnic, în perioadele cu secetă și la două, trei zile în intervalele în care nu sunt înregistrate probleme din cauza precipitațiilor.
Tot pentru a preveni gustul amar este indicat să fie culese la timp. Dacă sunt lăsate să îmbătrânească, cu siguranță vor căpăta gustul neplăcut.
Dacă sunt pregătite pentru iarnă, trebuie gătite cât mai repede, ca să i se scurgă toată zeama.
Apoi sunt pregătite de următorul pas, fie că este vorba de depozitarea în congelator, fie că sunt destinate pentru zacuscă.
Sursa: cumsa.ro

Recomandările redacției