Sfaturi practice – Zece metode naturale prin care scăpăm de țânțari

0
269

Țânțarii încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Deși par minusculi și fragili, ei pot deveni foarte deranjanți. Sunt răspândiți în toată lumea, în România existând peste 50 de specii de țânțari. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și a oamenilor, iar în urma lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă mâncărimi. Cum putem scăpa, însă, de problemele cauzate de țânțari? Există mai multe metode, unele însemnând utilizarea de insecticide, altele fiind soluții mult mai naturale, apelând mai ales la diverse plante sau fructe, dar care necesită puțin timp în plus pentru aplicarea lor. În continuare vă prezentăm zece soluții naturale prin care putem scăpa de tânțari.
Lămâia – Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Adaugă apa când este nevoie, răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere.
Busuiocul – Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
Frunzele de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.
Plantele aromatice – Plantează în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţa­rilor nu le place mirosul acestor plante aromatice.
Uleiurile esenţiale – Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă ţânţarii din casa ta.
Muşcatele – Aşează la geamurile casei tale ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii.
Lavanda – Lavanda are un miros foarte plăcut şi liniştitor, însă ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.
Mentă – Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta.
Usturoiul – Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşează recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă. În camera respectivă nu vei mai avea nici un ţânţar.
Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray pe care îl găseşti în comerţ.
Reţetă de preparat acasă contra țânțarilor
200 ml apă caldă, 100 g de zahăr brun sau alb, 1g de drojdie de bere şi un pet reciclabil. Aceasta este reţeta-minune pentru a scăpa de ţânţarii din casă! Se taie sticla pe jumătate, iar
în partea de jos punem toate ingredientele. Scoatem capacul şi aşezăm partea de sus a sticlei cu gâtul în jos. Cele două părţi se lipesc apoi între ele, cu o bandă adezivă. Secretul este că ţânţarii vor fi atraşi de dulceaţa amestecului, iar dioxidul de carbon emanat din acest amestec le va fi fatal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.