• Elevul face naveta cu trenul, 40 de kilometri pe zi.
  • S-a speriat când a văzut câți bani a găsit și a decis să îi înapoieze.
  • Familia a refuzat orice recompensă.

Știrea „pe sec” e asta: vineri, 9 noiembrie, 2018, în jurul orei 11, un elev de 11 ani, în timp ce mergea către un centru comercial, a găsit portofelul burdușit cu bani, carduri și acte al unui cetățean italian. S-a întors din drum și, la cel mai apropiat post de poliție pe care îl cunoștea, respectiv la Poliția T.F. din Gara CFR, l-a predat.
Pentru acest gest a fost, este și va fi felicitat și dat ca exemplu: așa trebuie să facă oricine!
Dar asta-i numai știrea „pe sec”.
„Pe umed”… că și-așa plouă toamna
Familia Bondrea trăiește în orașul Curtici, unde a venit din Crasna Vișeului, Maramureș, România, conform profilului de facebook, este credincioasă, munci­- toare, „de modă veche” și se mândrește cu toate astea doar dacă o-ntrebi. Doamna-mama-lui-Denis (că altfel nu știu cum să-i spun) ne povestește că „Denis e cel mai cuminte copil pe care și-l poate dori o familie. El face naveta din clasa a III-a, cu trenul, la Liceul de Artă Sabin Drăgoi, este la clasa de flaut a avut o oră de pauză, între 11 și 12. I-am dat 50 de lei să își cumpere un pulovăr și se grăbea să nu întârzie în acea oră… Mi-a zis că a văzut ceva mare, umflat, pe jos, la piciorul semaforului de la Mall… iar când s-a aplecat, l-a luat în mână și a văzut câți bani și acte sunt în el, s-a speriat. S-a întors din drum și a fugit cu el în gară… unde știe că e Poliția.”
…fraze la care m-am blocat, efectiv, pentru că prea multe lucruri pozitive, la limita maximă a „basmelor cu oameni buni”, se amestecau în lumea asta plină de isterie infracțională cu care suntem obișnuiți.
Am avut tupeul de golan s-o întreb pe doamna asta dacă italianul care și-a recuperat portofelul i-a oferit ceva bani puștiului. Mi-a zis că „da… a vrut să ne dea bani. A insistat… dar noi am insistat mai tare că nu vrem. Nu ni se cuvin banii aceia. Copilul a făcut exact gestul conform căruia a fost crescut, educat și pe care și-l asumă: credeți-mă că exact așa gândește!” – dând cu toate datele statisticile de pământ.
Nu am avut curajul să-i iau interviu copilului, deși sunt convins că doamna mi l-ar fi dat la telefon, în buna ei credință maximă, iar dacă aș fi insistat, „aș fi băgat și poză cu ea și cu copilul în cover” (mă-nțelegi) ca să fac mai multe clickuri… dar nu: nu faci așa ceva cu un băiat de 11 ani, din familie de maramureșeni, care face naveta 40 de kilometri pe zi, cântă la flaut și, când găsește un potrofel plin cu bani în față la mall, îl duce direct la poliție.
Am curaj să râd în fața oricărui interlop care mă amenință, să tratez cu sictir orice politician care mă flatează ipocrit și să pasez orice tentație care mă lovește din senin sau cu premeditare… dar n-am curajul să vorbesc cu un băiat de 11 ani, din familie de maramureșeni, care face naveta 40 de kilometri pe zi, cântă la flaut și, când găsește un potrofel plin cu bani în față la mall, îl duce direct la poliție… n-aș putea face asta fără să lăcrimez… și mi-e că fac presa de râs în fața puștiului.
Statistic vorbind
Cum 95,87% – conform ultimelor calcule ale specialiștilor de la Google – dintre noi, ăștia de dincoace de Curtici, ne-am fi băgat picioarele-n ea poliție și l-am fi pupat pe italian pe portofelul gol, e bine să accentuăm liric pe coarda sensibilă a acestui episod… un fel de cadou de la Arhangheli parcă… pentru că apropo – pentru cei care sunteți cu „e un gest absolut normal… cu toții am fi făcut la fel”-ul în replică -, faceți încă un efort și citiți știrea următoare despre alți trei copii… tot din acest județ… puțin mai mari decât Denis, care au furat dintr-o casă din Bocsig tot ce-au găsit și au devastat Căminul Cultural din Răpsig.
Minori cercetați pentru furt calificat și distrugere
Polițiștii orașului Ineu, ai Sec­ției Rurale nr. 5 Ineu și Postului de Poliție Bocsig cercetează trei minori, pentru săvârșirea mai mul­tor infracțiuni.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au identificat trei minori, de 12, 13 și 14 ani, din Răpsig, care, în perioada 08-19 august a.c., ar fi pătruns prin efracție, în urma escaladării unui gard, într-o locuință de pe raza localității, de unde ar fi sustras 200 de lei, 50 de Euro și bijuterii din aur, cauzând prin fapta lor un prejudiciu de aproximativ 7.500 de lei.
În urma extinderii cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada 01-05 noiembrie a.c., cei trei tineri ar fi pătruns în incinta Căminului Cultural Răpsig, de unde ar fi sustras mai multe scaune și uși de teracotă și ar fi distrus mai multe geamuri, uși și un panou de perete.
Cei trei minori sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și distrugere, polițiștii continuând documen­tarea activității infracționale a acestora.
Lucian Valeriu

Recomandările redacției