În ziua de prăznuire a Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, luni, 21 mai, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, a Parohiei Arad-Centru, de către Părintele Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Credincioșii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Întâistătătorului Eparhiei arădene, care la momentul rânduit, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii și a Sinaxarului, le-a vorbit celor prezenți despre Sfinții Împărați Constantin și Elena și contribuția lor pentru afirmarea credinței în lume. Dacă ar fi să analizăm activitatea Sfântului Constantin cel Mare, am putea deduce că politica lui religioasă a fost caracterizată mai ales prin câteva fapte de o importanță majoră: Edictul de la Mediolan (313), mutarea capitalei imperiului la Constantinopol, convocarea Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325). Mama împăratului Constantin, Sfânta Elena, a descoperit la Ierusalim, lemnul Sfintei Cruci. De asemenea, Ierarhul făcând referire la Apostolul zilei, a arătat lucrarea minunată prin care Dumnezeu, l-a chemat la apostolat pe Sfântul Ap. Pavel, drept ,,vas ales care să-I ducă numele înaintea neamurilor”, prin acea ,,lumină din cer, ca de fulger, care l-a învăluit deodată” (cf. Fapte 9).

Părintele decan i-a mulțumit Chiriarhului pentru prezență și binecuvântarea oferită credincioșilor la această zi de sărbătoare.

Protos. Iustin Popovici

 

Recomandările redacției