Sfinţire de troiţă la Bârzava

0
524

În 20 septembrie, într-o duminică frumoasă de toamnă şi în prezenţa unui sobor de preoţi, care au răspuns invitaţiei preotului paroh al locului Gheorghe Bândea, condus de părintele protopop Ioan Jidoi au sfin­ţit o troiţă aflată la o răs­cruce de drumuri în Bârzava.
Soborul de preoţi au săvârşit Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă din sat după care au plecat în procesiune, împreună cu credincioşii prezenţi la slujbă, la troiţă pentru a oficia ritualul de sfinţire în prezenţa edilului comunei, Gabriel Faur.
Troiţa a fost reconstruită cu ajutorul primăriei şi Consiliului Local Bârzava după ce în urmă cu câtva timp a fost dărâmată.
În tradiţia ortodoxă româ­nească, troiţele se construiesc la răscruce de drumuri pentru a alunga răul. Mircea Eliade, cel mai cunoscut istoric al religiilor, afirma, în lucrarea sa „Sacrul şi Profanul“, că troiţa sau stâlpul cerului are rol ritual şi închipuie axul cosmic, pentru că, odată înălţat, teritoriul din jurul lui devine locuibil.
Troiţele sunt întâlnite astăzi atât la sat cât şi la oraş. Construcţii simple sau din contra, complicate şi pretenţioase, apar la capăt de localitate, lângă o fântână, la intersecţii de străzi şi drumuri în curtea bisericii sau lângă o casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.