104 105 115 123 134 158 159 171 178În comuna Seleuș a fost, ieri, mare sărbătoare, deoarece Biserica Ortodoxă Seleuş a primit vizita Arhiepiscopului   Timotei Seviciu al Aradului cu ocazia sfințirii amplelor lucrări realizate atât la biserică, la centrul social misionar cât şi la casa parohială.
După cum ne spunea primarul comunei, Cristian Branc „lucrările s-au finalizat recent, ele fiind finanțate din contribuția credincioșilor, din  bugetul local și cu sprijinul Consiliului Județean Arad, preotul Petru Ursulescu supraveghind îndeaproape fiecare etapă a realizării acestora“.
Credincioși mulți și vreme bună
Slujba de sfințire a început la orele dimineții, așa cum a fost anunțată, Arhiepiscopul Timotei Seviciu fiind întâmpinat de o numeroasă mulțime de credincioși înveșmântați de sărbătoare și cu bucurie în suflete. Momentul ales coincide în mod fericit cu începutul Postului Naşterii Domnului care pregătește credincioșii pentru întâmpinarea marii sărbători a Crăciunului. Soborul numeros de preoți care au participat la deosebita slujbă au creat momente de înaltă simțire spirituală. S-a început cu sfințirea exteriorului lăcașului de cult, în acest scop alaiul realizând înconjurul acestuia după care s-a pătruns în interior unde lucraea de sfințire a continuat. Mulțimea de credincioși a umplut până la refuz spațioasa biserică din Seleuș.
După cum ne spunea gazda, preotul parohiei, numeroși preoți au participat la slujba de sfințire de la Parohia Seleuș.
„Alături de Înalt Prea Sfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu al Aradului din soborul de preoți au făcut parte: Înalt Preacuviosul părinte stareț al Mănăstirii Feredeu – Ilarion Tăucean; preaonoratul părinte consilier economic – preot Teodor Faur; preaonoratul părinte consilier pe probleme sociale – preot Gabriel Mariș; preaonoratul părinte protopop – preot Moise Nica; preot Gheorghe Mance – Parohia Iermata; preot Tiberiu Suciu – Parohia Moroda; preot Sever Mocan, Parohia Ineu-Traian; preot Mircea Oală – Parohia Șicula; preot Marius Leucuța – Parohia Sălăjani; preot Petru Ursulescu – Parohia Seleuș; arhidiacon Tiberiu Ardelean; diacon Silviu Faur; diacon Marius Braiț“. Cuvântul Arhiepiscopul Timotei Seviciu a fost ascultat cu evlavie și atenție de toți cei prezenți.
Scurt istoric al bisericii
Prin bunăvoința preotului paroh Petru Ursulescu, am putut afla câteva cuvinte despre această frumoasă biserică.
„Prima biserică din Seleuş a fost din lemn, fiind amplasată pe vechea vatră a satului şi potrivit tradiţiei avea în jurul ei cimitir. (Pogradie). Actuala Biserică s-a zidit între anii 1868-1870, din contribuţia credincioşilor şi este din piatră şi cărămidă, având formă de corabie. Ea a fost târnosită de către episcopul de atunci al Aradului, Ioan Meţianu, în prezenţa credincioşilor parohiei şi a unei numeroase asistenţe. Iconostasul este făcut din lemn şi a fost pictat în anul 1886, în stil renascentist. Biserica este pictată în stilul bizantin tehnica fresco între anii 1979-1980 şi este foarte bine conservată“.
Lucrările ultimilor ani
În ultimii ani la biserică s-au realizat o serie de lucrări, astfel biserica a cunoscut o serie de modernizări și reabilitări, pe terenul aparținător fiind realizate și unele extinderi necesare după cum ne preciza tot preotul paroh Petru Ursulescu.
„De la venirea mea în parohie (în 2006) s-au realizat lucrări precum: în 2008 s-a poleit iconostasul cu foiţă de aur şi s-a curăţat pictura de pe icoane; în 2009 s-a retencuit biserica pe partea exterioară în totalitate și s-a introdus  introdus încălzirea centrală; în 2010 s-a extins cafasul bisericii pentru a mări spaţiul pentru cor; în 2011 am ridicat din temelii o anexă în curtea bisericii pentru repetiţiile corului și pentru acţiuni misionare, sociale şi culturale iniţiate de către parohie care se va numi Centrul social-misionar Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel; în 2012 am făcut lucrări de protecţie anticorozivă pentru tabla de pe turla şi de pe nava bisericii și împrejmuirea curții bisericii cu gard de fier forjat. La acestea se adaugă lucrări la Casa parohială precum: introducerea încălzirii centrale; înlocuirea lemnăriei şi a acoperişului; amenajarea unei săli pentru consiliul parohial; în 2009 – un teren de tenis cu piciorul pentru copiii parohiei“.
Întreaga slujbă a cuprins toată dimi­neața, până la orele amiezii, când oaspeții au fost invitați la masa de amiază.  (F.B)

  • MUNTEAN GH spune:

    mi-a placut ff mult ceremonia si mai ales chemarea la rugaciune a intregii comunitati a comunei SELEUS.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției