Așteptarea de peste două decenii a credincioșilor ortodocși din cartierul arădean ,,Aurel Vlaicu”, pentru construirea unei biserici parohiale, se conturează acum într-o mare bucurie. Aceasta pentru că în ziua de 2 aprilie 2017 acest monumental edificiu, o adevărată catedrală închinată martirilor neamului, și-a deschis porțile spre a-și dezvălui splendoarea și măreția, primind acum haina de har a sfințirii lucrărilor interioare. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, începând cu orele dimineții și s-a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii.
Astfel, la momentul sosirii ÎPS Timotei a fost întâmpinat de către părintele protopop al Aradului, pr. Flavius Petcuț, înconjurat de un sobor de preoți, cărora li
s-au alăturat un număr mare de credincioși. În cuvântul de bun venit adresat de părintele protopop s-a evidențiat bucuria inaugurării unui edificiu impunător ce este așezat în apropierea cimitirului unde odihnesc marii corifei ai unirii din 1918, noua biserică fiind închinată tocmai martirilor neamului.
Catedrală episcopală
ÎPS Arhiepiscop Timotei a mul­țumit pentru invitație și a continuat ideea enunțată de ante­- vorbitor reliefând faptul că, inițial, la momentul demarării post-decembriste a acestui proiect s-a intenționat ca această biserică să devină catedrala episcopală, tocmai de aceea construcția are acum o monumentalitate deosebită.
După aceste cuvinte de salut a urmat rânduiala sfințirii interioarelor în care se vor săvârși sfintele slujbe.
La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe preacucernicul Arhidiacon Conf. univ. dr. Caius Cuțaru, pe seama parohiei vecine Arad-Gai.
Cuvântul de învățătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Treptele valorilor omeneşti” (cf. Evr. 9; Gal. 3; Mc. 10; Lc. 7), înţelegând ierarhizarea atât a celor materiale cât şi a celor spirituale care este adesea diferită, drept care cere buna lor cunoaştere. Săptămâna încheiată prin slujirea Canonului celui Mare ca şi a Acatistului Bunei Vestiri a ajutat la această cunoaştere ca şi pilda vieţii Sfintei Maria Egipteanca, pomenită în sinaxarul zilei de 1 Aprilie. Citirile duminicale arată din nou, amintind învăţăturile duminicii precedente, valoarea urcuşului spiritual prin împărtăşirea din jertfa Mântuitorului cu dragostea măsurată de smerenie şi care împreună dau fiecăruia locul meritat în comuniunea cu Dumnezeu şi totodată cu semenii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele profesor Caius Cuțaru a primit darul duhovniciei și rangul de iconom stavrofor.
O zi de Paști mai înainte de Paști
După încheierea slujbei, părintele paroh Andrei Dîrbaș a rostit un cuvânt în care a arătat că pentru credincioșii Parohiei Arad-Șega II-UTA, a doua zi a lui April 2017 se constituie într-o zi de Paști, mai
înainte de Paști, un preambul al sărbătorii Învierii. De aceea se cuvine să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și să adresăm cuvinte de mul­țumire celor care ne-au sprijinit. În primul rând ÎPS Arhiepiscop Timotei, fiindu-i înmânat un frumos buchet de flori. Un cuvânt special de mulțumire a fost adresat domnului Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, care, cu concursul Consiliului Local a sprijinit financiar, în mod substanțial, edificarea acestei biserici. Invitat fiind la cuvânt, domnia sa a mulțumit ÎPS Timotei pentru buna colaborare dintre Primăria Municipală și Arhiepiscopia Aradului, invitând la o coeziune între membrii societății noastre ca materializare a idealurilor unirii. Acesta i-a mulțumit și părintelui pensionar Gheorghe Zaharia Iova pentru buna colaborare avută în derularea lucrărilor la această biserică, felicitând și echipa nouă și tânără de preoți pentru efortul depus de a intra acum, înainte de Paști, în lăcașul de cult și de a aduce astfel o mare bucurie credincioșilor.
Părintele paroh a adresat apoi cuvinte de mulțumire colaboratorilor și credincioșilor pentru susținerea și implicarea totală în desfășurarea lucrărilor de construcție, neuitându-i și pe părinții slujitori Pr. Teodor Baba (†2017) și Pr. Dumitru-Mihai Moca (†2004).
Astfel, de acum înainte, credincioșii parohiei au la dispoziție un loc adecvat, primitor și impunător, unde să-și regăsească liniștea și bucuria sufletească adusă de slujbele cele preafrumoase ale Bisericii.
Pr. Filip Albu

Recomandările redacției