… şi a fost și ediția a IX-a a „Festivalului Vânătorilor“ de la Bata!

0
453

Duminica trecută, pe o vreme însorită de toamnă, Pensiunea „La Badea Ion“ s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de lume dornică să vadă cum… petrec și cum se întrec cei mai vestiți vânători din partea de vest a țării și oaspeții lor veniți din… lumea largă!
Ajuns la a IX-a ediţie, Festivalul Vânătorilor de la Bata – organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi Primăria Bata – a fost o reușită.
Lume multă și… bună
După ce lumea s-a adunat, cu mic cu mare, vizitând standurile tematice din incinta pensiunii, în jurul orei 14,30 Ion Micurescu, primarul comunei Bata și inițiatorul acestei manifestări de răsunet a adresat salutul său tuturor celor prezenți declarând – în felul său original – deschis festivalul. • Ca la fiecare din edițiile anterioare, și această a IX-a ediție a inceput cu o slujbă religioasă de binecuvântare susținută de un sobor de preoți. • Au urcat apoi pe scenă numeroși oaspeți de seamă care și-au exprimat gânduri și sentimente încercate „la cald“. Spicuim din aceste mici alocuțiuni. Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, după urări și felicitări adreste inițiatorului și organizatorului a încheiat spunând: „dacă Badea Ion nu exista, ar fi trebuit să-l inventăm pentru a face un astfel de festival!“.  • Președintele nou ales al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, Radu Moț s-a declarat plăcut impresionat de larga desfășurare de forțe și de mulțimea participanților precizând că „abia la anul, la ediția viitoare voi putea să prezint cum se cuvine aspecte din activitatea Asociației și a membrilor ei“. • Directorul Nicu Deme Mircea a făcut de asemenea unele considerații vizavi de ceea ce înseamnă acestă îndeletnicire în general și în zona noastră. • Au mai spus cuvinte frumoase și au adresat felicitări senatorul Constantin Traian Igaș, rectorul UniversitățiI de Vest „Vasile Goldiș“ prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci – care s-a declarat impresionată de ceea ce s-a putut vedea la acest Festival; primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a subliniat ce mult a contat și ce valoare are implicarea edilului bătan în ridicarea statutului comunei sale și faptul că Ion Micurescu este „omul vorbelor și-al… faptelor!“. • Au mai fost prezenți: deputatul Ion Scheau, deputatul Eusebiu Pistru, președintele Camerei de Comert, Gheorghe Seculici, președintele Uniuni Jurnaliștilor din Banatul Istoric, Vasile Todi și multe-multe alte personalități cărora gazdele doresc să le mulțumească de participare prin intermediul nostru și a acestor rânduri. • Un moment aparte și rar a fost acela al acordării… unui titlu de noblețe în tagma vânătorilor. Este vorba de „titlul de Cavaler de Vânătoare a grupei Bata Fiac“ acordat consulului onorific al Bulgariei, Gheorghe Nacov, prezent la Festival.
Folclor, demonstrații
vânătorești și… socializare
Spectacolul folcloric a fost deschis de tinerii dansatori din Bata și din satele de pe Valea Mureșului, cu mai multe suite de dansuri populare sub îndrumarea maestrului coregraf Victor Jicărean iar evoluțiile tinerilor instrumentiști Aurel Danciu, Laurențiu Bercea și Vlad Popa cu Larisa Horvat, toți bătani au smuls ropote aplauze de la spectatorii prezenți în număr foarte mare la această sărbătoare.
Ar mai fi de spus că toate probele și demonstrațiile care s-au desfășurat de-a lungul zilei – de­- mon­strația de: vânătoare cu șoim, de tras cu arcul, de lucru cu câinii hărțuitori la țarc, de lucru cu câini pontatori (uscat și apă) dar și proba de evaluare a trofeielor,  precum și… proba de ceaun cu preparate vânătoreşti(!) – au fost răsplătite cu premii diplome și medalii iar spectatorii au fost numai ochi și urechi.
Degustarea produselor și un spectacol folcloric  aparte la care a cântat și un… celebru invitat-suspriză: cântăreața bănățană Elena Jurjescu precum și un frumos foc de artificii au încheiat ce-a de-a noua ediție a Festivalului Vănătorii de la Bata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.