În categoria produselor care se vor scumpi va intra, în curând,  și carnea de miel. Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021. Prețul mieilor în viu în 2022 este de 18-20 lei/kg

Crescătorii speră că prin majorarea prețului cu circa 30% îşi vor acoperi costurile din ce în ce mai mari. Chiar și cu un preț crescut fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Mieii care nu vor fi cumpăraţi de Paşte merg la export.,,Preţurile sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA, dar  nu ştim cât va ţine preţul. La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei. Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. Şi de două ori mai mare decât este acum”, a spus un crescător de ovine pentru Observator. Așadar, prețul unui kilogram de carne de miel de Paște va ajunge la 40-45 lei/kg.

,,Anul trecut am vândut cu 30 de lei/kg, anul acesta cred că vor fi 40 de lei/kg, nu știm deocamdată. Toate se schimbă de la o zi la alta, nu poți să-ți faci niciun plan. Sunt foarte uimit de prețul la motorină. Cu toate că obținem un sprijin de 1 leu și ceva/litru de motorină, dar la scumpirile ce o fost nu se simte. Ne uităm la țările UE care își iau motorina pentru agricultură la aproape jumătate de preț, dar ce putem face noi? Eu m-am așteptat la instabilitate pentru că guvernanților noștri pare că nu le pasă. De oierit nu mă las, că asta e meseria mea. Nu putem lăsa terenurile în paragină, ce să facem? ”, a spus un alt oier, conform sursei citate. Oierii se plâng de scumpirile din ultima periodă și spun că  din cauza scumpirii motorinei şi benzinei şi preţul la carnea de miel în viu va creşte. ,,S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, a declarat un reprezentant al oierilor din România, conform sursei citate.

Recomandările redacției