Așadar, Klaus Iohannis Werner este somat să ia în mâini tot ce înseamnă lupta împotriva coronavirus. Mai întâi, să vedem dacă s-ar putea întâmpla acest lucru. După cum îl cunoaștem pe Iohannis, nu cred că ar vrea să facă acest lucru oficial, pentru că asta ar însemna să-și asume răspunderea, să dea socoteală în fața națiunii. Or, este mult mai simplu să conduci de facto, să poți să iei orice măsuri vor mușchii tăi, dar să nu ai nicio responsabilitate. Dacă lucrurile ies cât de cât bine, după aceea poți să-ţi asumi meritele, dar dacă iese prost poți să dai vina pe altcineva, respectiv pe guvern, chiar dacă acesta nu a cutezat să facă altceva decât ce i-ai poruncit tu. Ce ar însemna ca Iohannis să fie și oficial comandant suprem al armatei care luptă împotriva virusului? În primul rând, lupta ar fi preluată de către serviciile secrete, care, orice am zice, este imposibil să nu fie mai bine pregătite decât orice ministru pus politic, fără a avea habar cu ce se confruntă.
Că serviciile sunt cu mulți pași înaintea guvernului, o dovedește un scandal pe cale să se inflameze: săptămâna trecută s-a aflat că Guvernul Orban 2 a achiziționat măști de protecție, în valoare de peste 11,5 milioane de euro, de la o firmă specializată în comerțul cu țigări și alcool, controlată, prin interpuși, de un doctorand la Academia SRI. Este acest lucru condamnabil?
După părerea mea, nu ar trebui să fie, bine că vin măștile, ce contează de unde vin? Ce ar fi trebuit să facă guvernul, să umble ca bezmeticul pe la diverși producători, pentru a face rost de măști? Mai ales că este și legal, starea de urgență permițând achiziția directă, fără licitații și alte proceduri greoaie și cronofage.
Acum, se profilează un alt scandal: Guvernul ia combinezoane de protecție de la un butic on-line. Este vorba despre o firmă din Serbia, cu doar 3 angajați, care a pus mâna pe un contract de peste 700.000 de euro, pentru livrarea de combinezoane de protecție. Sigur, faptul că firma, înființată în 2015, în Serbia, unde se adăpostește Sebastian Ghiță, omul serviciilor secrete, poate da naștere la suspiciuni, poate fi un bun subiect de scandal de presă, dar cam atât. Sigur, am fi putut vorbi despre manevre murdare de favorizare a firmelor serviciilor dacă țara ar fi plină de firme care produc echipamente de protecție, iar acestea ar fi astfel sabotate, dar suntem departe de așa ceva. Abia am început, timid, reconversia producției unor firme, dar ce ar trebui să facem, să așteptăm ca acestea să ajungă la o capacitate mulțumitoare, sau să cumpărăm deîndată echipamente de firmele serviciilor?Foarte bine, să producă atâta cât pot, pentru că nu vor rămâne cu marfa pe stoc. Poate se va introduce și la noi, ca în Austria, obligativitatea purtării măștii de protecție pentru a putea intra în magazin. Sigur, magazinele din Austria le vor distribui gratis tuturor clienților, lucru cam greu de crezut că se va putea și la noi, pentru că de unde
nu-i, nici Dumnezeu nu cere, dar chiar dacă se vor da contra cost, tot ar fi ceva.
Așa cum am mai spus, nu este momentul ca acum să dăm cu piatra, să căutăm neapărat vinovați, să acuzăm guvernul care nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Așa cum, de fapt, se întâmplă peste tot, inclusiv în țări puternice și bogate, care pun la bătaie zeci și sute de miliarde în această luptă disperată.
 

Recomandările redacției