Un studiu de fezabilitate care vizează reparaţiile capitale ce urmează să fie făcute la podul Decebal urmează să fie supus votului în şedinţa de luni a Consiliului Local Municipal. Potrivit proiectului de hotărâre, finanţarea investiţiei urmează să fie asigurată din bugetul general al municipiului „şi alte surse legal constituite”.

Valoarea totală a investiţiei este estimată să ajungă la 9.645.758,90 lei, adică la peste 2,1 milioane de euro. Din această sumă, lucrările de construcţii montaj vor costa 8.232.965,96 lei (1.822.702,73 euro). Potrivit documentelor întocmite de reprezentanţii Primăriei, durata de realizare a investiţiei este de opt luni. „Lipsa lucrărilor de întreţinere şi reparaţii de-a lungul timpului, creşterea intensităţii traficului şi a sarcinii pe osie, au afectat starea tehnică şi funcţionalitatea astfel încât, dacă nu se adoptă măsuri urgente de efectuare a lucrărilor de reparaţii capitale însoţite de consolidarea unor elemente constructive, este pusă în pericol siguranţa circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul rutier Decebal”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului.

Construit în 1973

Potrivit raportului serviciului de specialitate al Primăriei, podul a fost construit în 1973, are trei deschideri, cu lungimea totală de 191 de metri. Pentru a se evita întreruperea circulaţiei rutiere şi pietonale s-a impus efectuarea unei expertize tehnice a podului rutier, în vederea  determinării stării tehnice a acestuia şi a evaluării capacităţii de a satisface cerinţele minime de calitate privind rezistenţa şi stabilitatea. „Având in vedere starea avansată de degradare a podului, exprimată prin valoarea redusă a indicelui de calitate (C=23 puncte), ca şi condiţiile de funcţionalitate reduse, exprimate prin valoarea indicelui de funcţionalitate ( F=35 puncte), expertiza tehnică recomandă efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale însoţite de consolidarea unor elemente constructive”, susţin specialiştii. În aceste condiţii urmează să se facă lucrări la nivelul căii podului, al suprastructurii; al infrastructurilor, al rampelor de acces şi lucrări de degajare a albiei Mureşului în zonă.

Recomandările redacției