Silvia Demian, referitor la decimarea Filarmonicii: „Un om civilizat, educat prin muzică, are preț fix?”

0
1046
Sub aripile protectoare ale profesoarei Silvia Demian, zeci de generații de copii și-au făcut un rost în viață. Sub autoritatea ei severă și a îndrumărilor sale, acești copii au ajuns să exceleze nu doar în domeniul muzical și cultural, mulți dintre ei ajungând soliști sau instrumentiști de talie mondială (Sorina Munteanu, Adela Zaharia, Georgiana Teohari, Marciana Buta, Emanuela Buta, Demetra Variaș, Florin Gherghel, Cristina Pop etc etc), ci și în multe alte domenii de activitate. 
Cu o carieră didactică ireproșabilă, Silvia Demian știe cel mai bine rolul crucial pe care o filarmonică îl poate avea în viața unui oraș. 
 
„Gânduri mărturisite
Eleganța unui protest muzical de zilele trecute,cel al muzicienilor din Filarmomica Arad, m-a îndemnat să pun pe hîrtie gînduri,ce poate citite vor releva un adevăr : Muzica noastră nu invadează ci formează!
Oscilăm între doi poli, adevărat la distanțe apreciabile, cel al antichității când necunoscătorul în arta instrumentului era socotit necivilizat și contemporaneitate unde cunoscătorul- în arta instrumentului sau a celei vocale -este socotit prea civilizat și costisitor.
Gândul ce-l consemnez dorește să atragă atenția asupra beneficiilor educației muzicale ,beneficii prezente ,oferite ,dar mai ales câștigate indiferent de poziția avută în actul muzical, adică interpret sau auditor.Iată cîteva
-stare de bine, stare de sănătate,armonie ,din care inerent se dezvoltă starea de prietenie. Ajungem firesc la apartenența la aceleași valori .
-întălnirile repetate,concerte,repetiții,dezvoltă încredere,acceptare modelare reciprocă
-dinamica unui concert, a unor repetiții solicită disciplina, cea constient acceptată,autocontrol.Observația,atenția,memoria,chiar și sub forma celei involuntare,conduc la ințelegerea fenomenului muzical,dezvoltînd o activitate de asimilare-învățare
-limbajul artelor şi educația estetică se integrează zonei de comunicare, inducând claritate inteligenţei individului
-prezența în universul artistic, repet,indiferent de poziția de auditor sau interpret,dezvoltă nediscriminare,repect pentru sine și pentru cel aproape ,pentru orice tip de efort,fizic sau intelectual
ȘI ATUNCI ÎNTREB: TOATE ACESTE VALORI CÂȘTIGATE COSTĂ PREA MULT??
UN OM CIVILIZAT ARE PREȚ FIX?????
CÂT AVEM VOIE SĂ ȘTIM, SĂ DEZVOLTĂM ÎN NOI SAU ÎN AUDITORIUL NOSTRU ESTE CUANTIFICABIL “per capita”????????
Nu am pretenția ca de la prima citire să-mi dați dreptate domnilor decidenți asupra soartei unei instituții muzicale profesioniste a urbei noastre. Dar vă rog ,CITIȚI măcar de două ori cele scrise mai sus. Sunt adevăruri ce dăinuie de peste 2000 de ani.
Prof. Silvia Maria Demian-pensionară,de peste 48 de ani în slujba doritorilor de frumos”, scrie Silvia Demian. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.