calimenteÎntre sublim și ridicol nu este decât un pas. Acest pas l-a făcut, alături de alții și Elena Udrea, aflată timp de aproape un deceniu la butoanele puterii. Acum e hăituită, iar cei mai mulți care-i sărutau ieri picioarele, azi o scuipă.
Zilele trecute, Elena Udrea s-a aflat la DNA, unde i s-a comunicat că este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni. Ea a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile, respectiv până la 29 martie.  Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a de­putatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul Gala Bute, în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Potrivt DNA „faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012”. Elena Udrea ar fi  luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin aso­cierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. Și fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Procurorii DNA i-au mai reţi­nut, în dosarul Gala Bute, pe Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia, iar pentru Adrian Gărdean au dispus control judiciar. Fostul preşedinte al Fede­raţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă , au fost primii reţi­nuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce au fost aduşi cu mandat pentru a fi audiaţi.  Câteva ore mai târziu au fost emise ordonanţe de reţinere şi pentru Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT, ambii fiind duşi la DNA tot cu mandat, în urma percheziţiilor făcute la locuinţele lor. De asemenea,  fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspen­dat al municipiului Piatra Neamţ, Gheor­ghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.  Dacă mai punem la socoteală și cazurile Videanu și Toni Greblă  se vede cu ochiul liber că se apropie, desigur cu alți actori și păstrând proporțiile o… noapte a Sfântului Valentin, ca cea de la Chicago din 29.
Dar ce spun unii dintre liderii politicii locale și nu numai despre această simfonie a cătușelor care se aude tot mai des în ultimul timp?
Mihăiță Calimente, deputat PNL: „Eu cred că abia acum justiția este lăsată să-și facă treaba, pentru că aceste dosare au stagnat până acum. Pe de altă parte și acuza­țiile făcute de Udrea, la adresa directorului Coldea trebuie verficate. Eu spun că sunt suficiente pârghii de control. Singura observație este însă aceea că plângerea făcută la DNA ar intra, după părearea mea, în competența Parchetului militar“.
Mircea Purcaru, lider PC Arad și consilier județean: „Eu spun că acum s-a ajuns la disperare. Cred că Udrea este suficient de isteață ca să știe  ce o așteaptă. Dar mai cred că în viitorul apropiat vor mai apărea și alte nume grele, pentru că acolo în vârful puterii nu lua decizii de una singură“.
Traian Igaș, senator PNL, a fost laconic, mărginindu-se la a spune: „Instituțiile abilitate să-și facă da­- toria, fiecare pe domeniul său de competență“.
Ionel Ciupe, președintele PLR Arad a punctat: „Cred că a sosit momentul ca să se sfârșească acest scandal perpetuu, care durează de 25 de ani și să avem un moment zero. Însă încep prin a spu­ne că nu poți să faci din politică averi colosale.  Eu cred că dacă s-ar lua la purecat toate acestea, poate maxim 5% din banii  și bu­nurile pe care le dețin mulți politicieni ar fi justificați. Așa că nu pot decât să salut aceste acțiuni ale DNA, dar eu cred că este doar vârful aisbergului. Cu toate acestea ar fi foarte bine ca până în 2016, clasa politică să fie curățată. Sunt conștient că nu va fi integral, dar dacă va fi un procent de 60-70% eu pot să mă declar mulțumit. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că pierderea puterii de către Bă­sescu a dat un însemnat impuls acestor fapte din aceste zile“.
Așadar simfonia cătușelor a început. Poate este (și) fructul unui deceniu în care temele majore au fost: statul de drept și justiția independentă.

Recomandările redacției