Simona Halep, în topul câștigurilor pe 2020

0
183

Sportivele cel mai bine plătite pe anul 2020 provin în proporție copleșitoare din tenis, iar Simona Halep, campioana de la Wimbledon, e pe poziția a IV-a între ele, cu 10,9 milioane de dolari
Tenisul este, de departe, sportul care își răsplătește cel mai generos reprezentanții. Și, de asemenea, reprezentantele. Atât prin premiile oferite, cât și, indirect, grație contractelor de publicitate care le sunt oferite celor mai valoroase. Bilanțul tradițional realizat anual de revista americană Forbes arată că în anul 2020, din primele 10 cel mai bine plătite sportive, 9 vin din tenis. Excepția strecurată între ele este Alex Morgan, co-căpitanul naționalei de fotbal feminin a SUA, cea care ocupă chiar poziția a zecea.
Jucătoarele de tenis pot să fie recunoscătoare pentru această dominație celor care
s-au luptat încă din anii 70 pentru egalitatea premiilor, scrie Forbes. Între acestea, Rosie Casals, fosta parteneră de dublu mixt a lui Ilie Năstase, alături de care a cucerit două titluri la Wimbledon, în 1970 și 1972. Câștigătoare a 112 turnee de dublu în carieră, acum în vârstă de 71 de ani, americanca s-a aflat între cele 9 jucătoare care au inițiat protestul în anii 70. Au cerut drepturi financiare egale pentru femei, o luptă dură încheiată cu succes, însă mulți ani mai târziu.
Revenind la anul 2020, prima clasată în topul câștigurilor este Naomi Osaka, cea care a bătut recordul pe care îl deținea Maria Șarapova din 2015, cu 29,7 milioane de dolari. Japoneza a ajuns la un năucitor total de 37,4 milioane, mare parte venind din acordurile publicitare care au năvălit, practic, peste tânăra jucătoare, după ce a cucerit primele titluri de Mare Șlem, US Open 2018 și Australian Open 2019.
Simona Halep a avansat serios în ultimii ani în ierarhia financiară a sportului. Ocupă locul al patrulea, la fel ca în 2019, cu 10,9 milioane, estimează Forbes, dintre care o bună parte provin din cecul primit pentru titlul de la Wimbledon, 3,04 milioane. Importantă însă este și suma rezultată din înțele­- gerile comerciale, între care cea cu Nike este și cea mai productivă. Sumele sunt calculate între 1 iunie 2019 și 1 iunie 2020, incluzând premii, salarii, bonusuri, garanții de participare.
Anul viitor, cu siguranță, cifrele nu vor mai fi la fel de spectaculoase. Pandemia de COVID-19 influențează deja bursele turneelor, iar în 2021 lucrurile vor fi și mai severe.
Sursa: gsp.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.