În zilele de 14, 15 și 16 mai 2018, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a organizat un simpozion național studențesc și masteral, cu tema „Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la făurirea unității de neam și de credință”. Această manifestare academică și culturală se desfășoară sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, printr-un proiect sprijinit de Ministerul Educației Naționale.

Lucrările simpozionului s-au deschis în data de 15 mai, la ora 9.30, în Aula Facultății de Teologie. La deschiderea festivă au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, domnul Dan Codre, consilier al Președintelui Consiliului Județean, Preacucernicul Părinte Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, profesorii, studenții și masteranzii teologi arădeni, precum și studenții și masteranzii de la celelalte facultăți de teologie din țară.

În deschiderea manifestării, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților de la prezidiu și din sală, precum și tuturor participanților, subliniind în cuvântul său rolul major pe care l-a avut Aradul în sec. XIX, ca centru al luptei pentru emnaciparea națională. A urmat mesajul Președintelui Consiliului Județean Arad, Domnul  Dr. Iustin Cionca, apoi cuvântul Preasfințitului Episcop vicar Emilian Crișanul care a făcut o scurtă incursiune în istoria Bisericii Ortodoxe Române, evidențiind nume de ierarhi căturari și luptători pentru ființa și unitatea neamului românesc. Din partea studenților a vorbit domnul student Cătălin-Iulian Drăgan, anul II de studii, specializarea Teologie Pastorală. În încheierea festivității Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat cuvânt celor prezenți subliniind unitatea păstrată în Biserica Ortodoxă Română prin școlile de teologie, ierarhi, preoți, prin schimburile de profesori de la școlile de teologie, mai ales în Transilvania și prin cooptarea de către Academia Română a unor membri de dincolo de Carpați.

După deschiderea festivă s-au desfășurat secțiunile simpozionului, care vor dura până miercuri, 16 mai, la orele prânzului, incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile simpozionului.

Manifestarea s-a bucurat de participarea studenților și masteranzilor facultăților de teologie din București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Alba-Iulia, Oradea,Timișoara, Caransebeș și bineînțeles, ai facultății gazdă, înscriindu-se în manifestările Anului Omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Totodată, simpozionul se dorește a fi un omagiu adus de tinerimea teologică arădeană, numeroaselor personalități eclesiastice și laice din Arad, care au avut un rol covârșitor în lupta de emancipare națională și pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

 

Recomandările redacției