alfaSindicalişti de la Cartel Alfa, printre care şi 20 de arădeni, au participat, la Bucureşti, la un miting organizat în faţa Palatului Victoria. Potrivit Mediafax, protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere modificarea legislaţiei muncii şi a dialogului social. Protestul sindicaliştilor a început în 29 septembrie, cu pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Ilie Don, liderul Filialei Arad a Cartel Alfa, susţine că delegaţia pe care o conduce a plecat din municipiu luni şi se va întoarce abia astăzi acasă. „Am plecat să protestăm la Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru că domnul prim-ministru Victor Ponta nu şi-a respectat promisiunile. Înainte de a prelua conducerea Guvernului a promis în scris că va schimba Codul Muncii, dar când a ajuns la putere nu a schimbat nimic. Noi l-am ajutat atunci, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Minciunile acestea trebuie să iasă la suprafaţă. Acum, cerem introdu­cerea Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional, modificarea Codului Muncii, modificarea criteriilor de reprezentativitate. Acum, un sindicat este re­prezentativ dacă are 50% plus unu din numărul angajaţilor, iar partidele sunt considerate reprezentative şi intră în Parlament cu 5% din voturile expri­mate. Aceasta este egalitate? Mai mult, de 25 de ani, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce pri­veş­te nivelul salarizării şi nivelul de trai. Ne-am săturat”, a declarat Don.
Potrivit presei centrale, înainte de a părăsi piaţa, protestatarii s-au întors cu spatele la Guvern, în semn de nemulţumire faţă de modul în care sunt trataţi.
„Dreptul de a negocia nu se negociază!”
La acţiune au participat şi membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), din care face parte şi Sindicatul Funcţionarilor din Primăria Timişoara, unde sunt afiliate mai multe sindicate ale funcţionarilor din judeţul Arad. Prin intermediul unui document emis înainte de protest, funcţionarii erau informaţi că după mitingul din Piaţa Victoriei, la care FNSA se angaja să participe cu minimum 400 de persoane, pe 14 octombrie se vor organiza proteste locale ale salariaţilor, la sfârşitul programului, pe durata a 30 de minute în incinta sau în faţa instituţiilor unde îşi desfăşoara activitatea.
În ceea ce priveşte mitingul de ieri, trebuie spus că acesta s-a desfăşurat sub sloganul „Dreptul de a negocia nu se negociază!”

Recomandările redacției