cja sindicateSindicaliştii ameninţă că vor ieşi în stradă, până când se vor găsi soluţii la problemele lor. Mai întâi, reprezentanţii filialelor arădene s-au adunat la finele săptămânii trecute la şedinţa Comisiei de Dialog Social, care, de această dată s-a desfăşurat la Consiliul Judeţean. Aici, sin­dicaliştii şi-au spus nemulţumirile legate de nerespectarea de către Guvern şi Parlament a protocolului semnat între Uniu­nea Social Liberală şi confederaţiile sindicale, în februarie 2011. Sindicatele acuză USL că nu a respectat protocolul prin care s-a angajat să modifice legislaţia muncii şi cea economică. Întâlnirea dintre sindicalişti şi reprezentanţii Consiliului Jude­ţean a fost organizată după ce, săptămâna trecută, în municipiu s-a desfăşurat un prim protest din calendarul manifestărilor declanşate la nivel naţional, de Confederaţia Sindicală Cartel Alfa.
Iniţatorii şedinţei Comisiei de Dialog Social, organizate la sediul CJA, au fost reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, iar la aceasta au luat parte reprezentanţii filialelor arădene a Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, ai Sindicatului Democratic în Învăţământ şi ai altor sindicate din mediul de stat şi privat. La întâlnire a fost prezent Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale. „Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, dar şi ai celorlalte confederaţii sindicale sunt foarte nemulţumiţi pentru că USL  nu şi-a respectat propriile promisiuni deşi se află de un an şi jumătate la guvernare şi au o majoritate de 70 la sută în Parlamentul României”, a sus­ţinut Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Adrian Ţolea s-a asigurat că, după şedinţă, Secretariatul tehnic al Comisiei de Dialog Social să trimită toate documentele, precum şi minuta şedinţei către Guvernul României şi Minis­terul Muncii.
Reprezentanţii Blocului Naţional Sin­dical au anunţat că, în perioada următoare vor ieşi în stradă, pe termen nelimitat, dacă nu se vor găsi soluţii la revendicările sindicaliştilor. Sindicaliştii Cartel Alfa, cei care au organizat un prim protest la nivel local săptămâna trecută au anunţat că vor continua să iasă în stradă. „Când se vor încheia acţiunile de pichetare a prefecturilor din ţară vom participa cel mai probabil la un protest la Bucureşti“, a spus Ilie Don, liderul Cartel Alfa Arad.
Sindicaliştii cer modificarea Legii Dialogului Social, într-o formă propusă de par­tenerii sociali, majorarea salariului minim la cel puţin 1.000 de lei în 2014 şi oprirea concedierilor fără măsuri de protecţie socială. Pe lista solicitărilor se mai numără re­întregirea salariilor avute la 31 decembrie 2009, constituirea fondului de premiere în limita a 10 la sută din fondul de salarii, plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante şi acordarea integrală şi de îndată a drepturilor financiare stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile.

Recomandările redacției