cartelSindicaliştii arădeni s-au înscris în seria protestelor declanşate la nivel de ţară de confederaţia „Cartel Alfa“. Câteva zeci de sindicalişti arădeni au participat ieri, la o acţiune de pichetare a Prefecturii, după calendarul manifestărilor stabilit pentru fiecare judeţ din ţară.
Printre protestatari s-au numărat şi sindicalişti din cadrul Consiliului Ju­deţean, ai CET Arad şi altor instituţii. În timpul protestului ce a început la ora 14.00, reprezentanţii din coducerea fi­lialei arădene Cartel Alfa au înaintat Prefecturii o listă cu revendicările ce se doresc a fi transmise la nivel central. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salarizare şi de lipsa dialogului social. Sindicatul cere modificarea Legii Dialogului Social într-o formă propusă de partenerii sociali, creşterea salariului minim la cel puţin 1.000 de lei în 2014 şi oprirea concedierilor fără măsuri de protecţie socială. „La acţiunea de pichetare au venit oameni din CET Arad, din Primăria Municipiului, din Consiliul Judeţean, din GDS, Feronerie. Vom mai protesta şi la nivel local în funcţie de ce se întâmplă la nivel de ţară. De asemenea, luăm în calcul să mergem şi la partied. (…) 70 la sută din populaţia activă nu este acoperită de contract colectiv de muncă naţional, de ramură sau de unitate. Dorim ca salariul minim în 2014 să fie de 1.000 de lei, mai ales că se discută ca ţările care au monedă unică euro să aibă şi un salariu minim de 600 de euro. Dacă au făcut promisiuni în campania electorală să şi le respecte“, a sus­ţinut Ilie Don, preşedintele filialei arădene a Cartel Alfa.
Funcţionarii administraţiei îşi doresc sporurile înapoi
Pentru sindicatul din cadrul Consiliului Judeţean Arad, cea mai mare nemulţumire este legată de sporurile câştigate în instanţă care însă, în urma deciziei Guvernului sunt restituite bugetarilor eşalonat. „Câteva dintre revendicări se referă la reintregirea salariilor avute la 31 decembrie 2009, plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante, constituirea fondului de premiere în limita a 10 la sută din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile din fondul de salarii, spor de până la 15 la sută pentru cei care participă în comisiile de specialitate. Cerem trecerea pe grilele de salarizare conform Legii 284 din 2010, privind salarizarea unitară, promovarea unui act normativ prin care să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, de îndată şi integral şi nu eşalonat, cum primim acum – 5 la sută, anul viitor 10 la sută. Unii dintre colegii mei de la Consiliul Judeţean au decedat. Acum, mai trebuie să existe alt proces, ca să primească familia banii ce se cuveneau, fiind câştigaţi în instanţă?!“, susţine Boni Encev, lider al sindicatului „Consind“ din cadrul Consiliului Judeţean.
Funcţionarii doresc abrogarea imediată a actelor normative care eşalo­nează până în 2016 plata drepturilor salariale câştigate în instanţă. „Toţi funcţio­narii publici de la Consiliul Judeţean ar avea luat bani, sporuri pe care noi le-am câştigat prin acord cu contract colectiv de muncă. Avem de primit bani câştigaţi prin drept, guvernanţii noşti actuali care ne-au promis multe nu ni dau decât eşa­lonat, în cinci ani de zile. Acuma în aceşti cinci ani de zile mi se cal­cu­lează şi procent, dar oare mai trăiesc atât?!“, a mai spus Boni Encev. Sindicaliştii cer aplicarea Legii sala­rizării unice pentru bugetari şi majorarea salariul minim în 2013 la cel puţin 850 de lei.
Protestul, unul paşnic a fost supra­vegheat, iar sindicaliştii s-au retras după aproximativ o oră de manifestaţie.

Recomandările redacției