administratie

Funcţionarii vor rămâne şi anul viitor cu aceleaşi salarii

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a transmis Guvernului o adresă prin care solicita acordarea tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală şi creşteri salariale începând cu 1 ianuarie 2015. În condiţiile în care sindicaliştii nu au primit niciun răspuns, ameninţă că vor organiza acţiuni de protest. A fost stabilit şi un program. Astfel, se intenţionează ca joi, să se întrerupă programul de lucru, timp de jumătate de oră în toate instituţiile în care există sindicate afiliate FNSA, iar în cazul în care, nici după această acţiune de protest, solicitările sindicatelor din administraţie nu vor fi soluţionate în mod favorabil, va fi organizată o grevă de avertisment, constând în întreruperea activităţii timp de două ore, pe 30 ianuarie 2015.

Guvernul îngheaţă salariile bugetarilor

Pe de altă parte, conform Realitatea.net, care citează Mediafax, Guvernul intenţionează să îngheţe salariile bugetarilor la nivelul la care se află acestea la sfârşitul anului. Sunt însă şi excepţii. Salariile profesorilor vor fi majorate în două tranşe, cu „până la 5%” din martie şi tot cu „până la 5%” din septembrie. O altă excepţie ar putea să se facă şi în cazul angajaţilor din Sănătate. „Se impune promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2015, precum şi prelungirea în anul 2015 a unor măsuri bugetare care să conducă la utilizarea fondurilor publice de o manieră echilibrată şi în concordanţă cu plafoanele de cheltuieli prevăzute în Strategia fiscal-bugetară. Din totalul personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar reprezintă circa 28%. Având în vedere importanţa deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societăţii româneşti, se impune asigurarea unei remuneraţii mai atractive pentru această categorie de personal. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creşterea performanţelor profesionale şi implicit la o mai bună pregătire a elevilor şi studenţilor”, se arată într-un document al Guvenului prezentat de Realitatea.net şi Mediafax.

De asemenea, presa centrală scrie că Guvernul va interzice şi anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masă şi primelor de vacanţă către bugetari, iar în cazul celor care muncesc peste program, în weekend şi de sărbători se va acorda doar zile libere, nu şi bani.

„O bătaie de joc”

În aceste condiţii, Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara, care are afiliate mai multe sindicate din judeţul Arad, susţine că ştia despre prevederea conform căreia salariaţilor din învăţământ li se va acorda o creştere salarială de 10%. Faptul că se vor îngheţa salariile restului bugetarilor i se pare însă greu de acceptat. „Este un lucru de-a dreptul revoltător ce se întâmplă acum, pentru că în sectorul bugetar mai suntem şi noi, cei din administraţia publică, iar salariile noastre sunt jenante. Dacă colegii noştri vor fi solidari cu acţiunile pregătite de noi le vom pune în practică, pentru că este o bătaie de joc ce se întâmplă”, a declarat Negrei.

Recomandările redacției