Proiectul legii salarizării unitare provoacă mari nemulțumiri în rândul funcționarilor din administrație. Astfel, începând de astăzi, vor avea loc proteste la nivel național, sindicaliștii amenințând că vor face grevă japoneză, vor picheta diverse instituții ale sta­tului și vorbesc chiar și despre greve spontane. Mai mult, săptămâna viitoare, când încep lucrările Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților, se ­pregă­- tește un miting de amploare la București. „Având în vedere cele precizate, FNSA (n.r. Fede­rația Națională a Sindicatelor din Administrație) vă propune ca joi, 25.05.2017 sindicatele afiliate federaţiei noastre să participe la greva japoneză, pe durata întregii zile. De asemenea, FNSA va susţine orice altă formă de protest a salariaţilor (grevă spontană) ­deoa­- rece această formă de protest este optiunea exclusivă a salariaţilor şi a sindicatului din fiecare instituţie. Vă rugăm să ne înştiinţaţi din timp în cazul în care veti recurge la această formă de protest, pentru ca federaţia noastră să asigure sprijinul pentru acest tip de acţiune”, se arată într-un document trimis în teritoriu de conducerea FNSA. De asemenea, membrilor federației li se propune ca joi să participe la o grevă japoneză, pe durata întregii zile.
Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariaților din cadrul Primăriei Timișoara, la care sunt afiliate sindicatele din 36 de primării din județul Arad (Pecica, Archiș, Bata, Beliu, Birchiş, Bîrsa, Brazii, Cărand, Cermei, Chisindia, Covăsînț, Craiva, Fîntînele, Frumuşeni, Ghioroc, Hălmagiu, Mișca, Olari, Păuliş, Pilu, Pleşcuţa, Săvârşin, Secusigiu, Seleuș, Semlac, Șeitin, Şepreuş, Şicula, Şimand, Șiria, Tauţ, Ususău, Vinga, Zădăreni, Zărand și Zerind) susține că a fost trimisă o informare către sindicatele afiliate, urmând ca membrii acestora să decidă, în cel mai scurt timp, ce formă de protest vor alege.
„Sindicatul PMT afiliat la FNSA propune ca joi, 25. 05.2017 să participăm cu toţii la greva japoneză, pe durata întregii zile. Pot însă avea loc și proteste cu întreruperea spontană a activității, dar acest lucru rămăne la latitudinea angajaților și a sindicatului din care fac parte. După cum se cunoaşte, administraţia publică locală este singura familie ocupaţională care nu are grilă de salarizare în proiectul legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competenţa consiliilor locale sau judeţene”, susține Negrei.
Un simulacru de dezbatere
Potrivit sindicaliștilor de la FNSA, Federația Sindicatelor din Administrația Publică „Publisind”, Federația Sindicatelor din Administrația Locală „Sed Lex” și Federația Sindicatelor „Pro Admi­- nistrație” din România, în Comisia de Muncă, Familie și Protecție Socială din Senat ar fi avut loc un simulacru de dezbatere cu privire la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„Toată dezbaterea nu a fost decât un simulacru care a avut drept scop crearea unei aparențe de legimitate a unui proiect de act normativ prin care se instituie un tratament salarial diferit, pentru cei care au aceleași funcții și desfășoară aceeași activitate, în funcție de interese și afi­nități obscure. Or, neasumarea răspunderii Guvernului pentru acest proiect a fost justificată public prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbaterea acestuia, pentru «a da forța ne­cesară unei astfel de legi». Actualul proiect al legii, așa cum de altfel rezultă și din titlu, privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un anume mod gân­- dit de Guvern, fără a reglementa o salarizare unitară, atât de necesară, în vederea eliminării dezechilibrelor și haosului din sistemul bugetar. Proiectul nu ține cont de salariile existente în plată, nu echivalează funcțiile inter­secto- riale, și reglementează acordarea unor sporuri fără nici un fundament, care duc la alte inechități. Astfel, sporul pentru condiții vătămătoare este procent din salariu și nu în acord cu timpul în care se des­fășoară activitatea în condițiile respective, cum de altfel au propus toate sindicatele, întrucât acesta afectează starea de sănătate și nu nivelul salarial. Sporul pentru titlul de doctor este condiționat de desfășurarea activității în domeniul respectiv nu și de cerința postului, întrucât salariul este corespun- zător postului și nu persoanei”, susțin cei de la FNSA.
Proiectul legii unitare
nu e… unitar
Din punctul lor de vedere, proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Astfel, potrivit sindicaliștilor, unele salarii sunt stabilite fără nici o justificare la gradația zero, altele conțin sporul de vechime la nivel maxim care raportate la salariul minim din 2022, dau coeficienți diferiți, în dezavantajul celor cu gradația zero. De asemenea, oamenii susțin că proiectul nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar și invocând așa-zisa autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali, stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală.
„Stabilirea nivelului salariilor de bază de către cei aleși, care nu sunt specialiști în domeniu și nu cunosc activitatea executivului, va duce la politizarea excesivă a funcției publice, contrară prevederilor legale și la o discriminare a administrației publice locale față de administrația centrală și față de celelalte sectoare din domeniul bugetar, în dezacord cu principiile proiectului legii salarizării. Vom asista la un nou val de discriminări cu discrepanțe salariale între angajații care au aceleași funcții, aceeași vechime, activitate similară și care lucrează în aceleași condiții, ceea ce va duce la menținerea haosului în sistem. Or, pentru eliminarea haosului existent, era nevoie de o colaborare strânsă între cei care elaborau legea și partenerii sociali în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru elaborarea unei legi care să înlăture dezechilibrele și să fie predictibilă pe termen lung”, mai spun sindicaliștii din administrație. În plus, aceștia susțin că proiectul este și neconstituțional, invocând o serie de motive.
În aceste condiții, guvernanții nu au decât să organizeze întâlniri cu angajații și să facă modificările care se impun, pentru a calma spiritele.

Recomandările redacției