Sindicaliștii Gărzii de Mediu, amenință cu proteste: ,,Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2. 660 lei pe lună”

0
262

Marți, 12 octombrie 2021, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu a dat publicității următorul comunicat prin care își exprimă nemulțumirile legate de faptul că sunt prost plătiți și au răsoundere imensă.  ,,Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2. 660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie”, se spune în comunicat. De asenea Sindicatul Național al Garzii de Mediu consideră că prin nepunerea in aplicare a Ordinului ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 1006/29.06.2021 prin care se elimină inechitățile salariale din cadrul GNM, sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control.

,,Subliniem că deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Națională de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri și substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc”, se mai precizează în document.

Garda Națională de Mediu joacă un rol important în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost realizate un număr de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei. De asemenea, în aceeași perioadă au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost făcute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări.

Pe lângă răspunderea mare și salariul mic, instituția este  puternic subdimensionată,  raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori. Subliniem faptul că, pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii Naționale de Mediu din România.

Din păcate, prin tergiversarea punerii în aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției.

 

,,Având în vedere această situație, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu va acționa pe toate căile legale pentru a apăra interesele angajaților instituției și pentru satisfacerea condițiilor minimale, fără de care activitatea GNM nu se poate desfășura în condiții normale”, se mai spune în comunicat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.