Sindicatele din Educaţie cer majorarea salariilor profesorilor debutanţi cu 50%

0
263

debutantiPentru că salariile nu le reflectă nici pe departe pregătirea pe care au dobândit-o în cei câţiva ani de facultate şi nici necesarul unui trai zilnic decent, sindicatele arădene din educaţie se luptă pentru majorarea veniturilor profesorilor debutanţi. Sindicatele cer adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de doi la unu şi majorarea salariilor personalului nedidactic. „Salariile actuale nu sunt motivante, nici măcar atractive. Numărul şi aşa destul de mic al absolvenţilor de instituţii de învăţământ superior, care aleg să intre să lucreze în sistem, preferă să părăsească învăţământul în dauna unui alt loc de muncă mai bine plătit, însă care nu reflectă pregătirea lor profesională. Grija zilei de mâine îi obligă să aleagă un loc de muncă sub pregătirea lor profesională, uneori chiar umilitor, pentru un salariu mai mare“, consideră prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Sindicatele solicită dublarea salariilor profesorilor debutanţi concomitent cu creşterea şi celorlalte categorii din învăţământ. „Chiar dacă au salarii mai mari, nici cadrele didactice cu vechime nu sunt de invidiat. După 25 de ani petrecuţi la catedră, timp în care au educat zeci de generaţii, mulţi profesori cu vechime se află în situaţia de a nu putea să îşi întreţină familiile. Tocmai de aceea, se impune de urgenţă adoptarea unor măsuri prin care cadrele didactice să fie motivate financiar, să intre şi să rămână în învăţământ. Doar în acest fel, sistemul de învăţământ va ajunge performant, la standarde europene“, mai consideră Ieneşescu.
Se pregătesc de proteste
Sindicatele au hotărât ca în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie 2013, să aibă loc pichetarea Guvernului Ro­mâniei şi a sediului USL din Bucureşti, urmând ca în data de 6 no­iem­- brie să aibă loc un miting de amploare în Bucureşti, urmat de un marş de protest.
În zilele în care va avea loc pichetarea Guvernului României şi a sediului USL Bucureşti, fiecare organizaţie judeţeană va protesta prin purtarea de către membrii de sindicat a unei banderole albe (grevă japoneză).
Profesorii ameninţă că în cazul în care aceste acţiuni sindicale nu vor avea ecoul scontat, se vor întruni din nou şi vor decide ce alte forme de protest se vor impune.
Cadrele didactice mai cer acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar şi posibili­- tatea dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.
Salariul unui profesor debutant, cu studii superioare, are în primii doi ani de carieră 830 de lei. În ceea ce priveşte salariul profesorilor cu studii pedagogice, acesta este şi mai mic, de 790 de lei. În jur de două mii de lei este salariul unui profesor cu o vechime de peste 25 de ani, cu gra­dul maxim în învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.