filarmonicaÎn numărul de ieri al ziarului nostru v-am prezentat modul în care direc­torul Filarmonicii se adresează unui artist, prin intermediul documentelor oficiale. În aceste condiţiţii, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad (SAIFA) şi Colegiul Artistic al Orchestrei a dat publicităţii un comunicat de presă  prin intermediul căruia cere autorităţilor locale să-l îndepărteze pe managerul Alin Văcean de la conducerea instituţiei. „În urma numeroaselor conflicte şi tensiuni apărute între membri formaţiilor artistice ale Filarmonicii de Stat Arad şi managerul acesteia, în urma Adunării Generale convocate în regim de urgenţă SAIF Arad şi Colegiul Artistic al Orchestrei doresc să aducă la cunoştinţa autorităţilor locale următoarele: orice comunicare şi colaborare între membrii formaţiilor artistice şi manager a devenit imposibilă; numeroase cereri, propuneri şi sesizări din partea sindicatului şi a Colegiului Artistic au rămas fără răspuns; în decursul unui an nu a avut loc nicio şedinţă cu Colegiul Artistic, deşi există prevederi în regulamentele interne în acest sens; întreruperea relaţiilor cu presa locală în urma atitudinii jignitoare a managerului faţă de aceasta, cauzând un prejudiciu de imagine instituţiei”, se arată în comunicat.
Fără precedent
Sindicaliştii mai vorbesc şi despre măsurile de concediere luate de Văcean împotriva angajaţilor pe care le consideră ca fiind fără precedent în istoria Filarmonicii; cheltuirea banilor publici pe procese şi daune morale. În comunicat se mai arată că Văcean s-ar mai fi făcut vinovat de „angajări pe perioade determinate, fără legătură cu necesităţile stringente ale orchestrei, fără consultarea responsabililor artistici şi fără audiţie; aducerea orchestrei în stadiul de nefuncţionare prin descompletarea unor compartimente; achiziţio­na­rea unor instrumente de mare va­loare, sechestrarea lor în mod dis­- creţionar şi refuzul de a le repartiza unor instrumentişti. Acelaşi instrument care nu a fost repartizat angajatului Filarmonicii a fost dat spre folosinţă altei instituţii; omiterea aducerii la zi a regulementelor interne conform modificării Statului de Funcţii şi a Organigramei; încălcări ale regulamentelor existente; limbaj total nepotrivit în acte oficiale, înregistrate.”
Semnatarii comunicatului cer, astfel, intervenţia autorităţilor locale pentru a analiza situaţia şi să ţină cont de toate cele întâmplate în procesul de evaluare a managerului. „În contextul năzuinţelor Aradului de a deveni Capitală Culturală Europeană, Filarmonica ar trebui să fie un punct de reper decisiv. Comportamentul managerului aduce un contraserviciu consistent în acest demers. Solici­tăm cu respect îndepărtarea de urgenţă de la conducerea Filarmonicii a managerului”, se arată în încheierea comunicatului.

 • A.Rădeanu spune:

  Văcean nu va pleca de la Filarmonică atâta timp cât Falcă este „în floare”. Singura metodă de a-l da jos este greva pe termen nelimitat a tuturor salariaţilor instituţiei.

 • base spune:

  stati calmi! si mie mi-au cerut demisia 7.4 milioane de romani!

  ce e ala un sindicat „veeesnic asuprit” si ragusit dupa ce i-au scandat vreo 4 ani demisia si lui Talmaciu? (fosta directoare)
  asta nu pica cat Falca e la putere, plus ca mai are si contract beton. Mai bine vi l-ati face prieten.

 • misterioasa spune:

  In curand filarmonica va insemna decat conflicte intre sindicate si oricine vine la conducere. Nu ca actualul director n-ar merita asta, dar parca cei din sindicat nu sunt altceva decat niste gica contra.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției