După ce Mihai Dogaru, concediatul cornist al orchestrei şi lider al sindicatului din Filarmonica de Stat Arad, a câştigat joi, 2 decembrie, la Curtea de Apel Timişoara, procesul deschis contra Filarmonicii pentru desfacerea abuzivă a contractului său de muncă, sindicaliştii au organizat o nouă şedinţă de lucru-conferinţă de presă. Dat fiind că dialo­gul între sindicat şi managerul Filarmonicii este totalmente blocat, sin­dicaliştii sunt de multă vreme în stare de surghiun, neavând un spaţiu pro­priu de desfăşurare a întrunirilor. În aceste condiţii, au apelat iarăşi la… mila cuiva – şi pentru a doua oară au aflat înţelegere aceeaşi instituţie privată alta decât Filarmonica.

Mihai Dogaru a făcut o scurtă prezentare a stării de fapt din Filarmonică, rezumând: încă un proces pierdut din cauza unei decizii abu­zive a managerului dr. Alin Corneliu Văcean, alţi bani pierduţi de Filarmonică pe salarii plătite cuiva care n-a muncit pentru ele fiindcă aşa a vrut managerul, alţi bani publici plătiţi fără rost ca cheltuieli de judecată – şi aceeaşi stare a factorilor direct răspunzători: trecutul cu vederea şi făcutul că plouă. „Din calculele noastre rezultă că doar salariile plătite celor concediaţi abuziv de managerul Alin Văcean se ridică la 40.000 de lei, însă calculul este estimativ, fiindcă nimeni nu vrea să spună cât anume s-a plătit. Toate informaţiile care-l privesc pe Alin Văcean sunt secrete. Deşi am cerut să ni se pună la dispoziţie cantractul său de management şi cele două rapoarte – cel de audit şi cel al «comisiei Lazurca», nu ni s-a dat nimic. Raportul comisiei de audit arată măsura în care managerul Alin Văcean şi-a bătut joc de banii publici prin cheltuieli făcute prin încălcarea gravă a normelor legale. Totuşi nimeni nu i-a făcut nimic. În şedinţă a CLM, secretara Lilioara Stepănescu a spus că pagubele provocate de Văcean s-au recuperat, însă nu este adevărat. Singurele pagube care s-au recuperat au fost salariile plătite celor doi instrumentişti concediaţi abuziv înaintea mea. Situaţia este extrem de gravă şi cerem încă o dată demiterea managerului Filarmonicii”, a spus Mihai Dogaru.
A urmat la cuvânt Tiberiu Varyas, viceliderul sindicatului, şi el concediat de dr. Alin Văcean, şi el în proces deschis contra deciziei de concediere. „Pagubele provocate de manager Filarmonicii sunt cu mult mai întinse decât cele rezultate din concedierile abuzive. Documentul comisiei de audit arată că s-au cheltuit aproximativ 545.000 de lei cu achiziţii pentru care nu există note de fundamentare şi justificative, cu oferte unice sau inexistente, cu documente neînregistrate şi chiar fără factură. În privinţa concedierilor şi sancţionărilor pe baza rapoartelor comisiei de disciplină, este relevant că soţia pompierului membru al comisiei a fost angajată cu contract de muncă după concedierea lui Dogaru, iar soţia administratorului preşedinte de comisie a fost angajată recent, după concedierea mea. Desigur că cele două soţii n-au fost angajate ca răsplată pentru obiectivitatea soţilor, ci pentru valoarea pe care o are fiecare dintre ele şi pentru necesităţile instituţiei de cultură. Aşa că postul de pianist solist s-a desfiinţat spre a se înfiinţa un loc pentru soţia administratorului – deci orchestra s-a micşorat şi personalul administrativ a sporit. Se angajează orice, dar nu instrumentişti, aşa că se plătesc colaboratori iar costurile sunt mult mai mari. Protestăm cu fermitate împotriva acestei stări de lucruri – supradimensionarea personalului administrativ şi diminuarea persona­lului artistic într-o instituţie artistică”, a spus Tiberiu Varyas.
Sindicaliştii au imputat aducerea de colaboratori slabi şi nepregătiţi („Cornistul colaborator a venit direct în concert, fără să fi participat la vreo repetiţie, şi cum să cânte dacă nici nu ştia ce are de cântat?”, a spus un sindicalist), angajări de instrumentişti slab pre­gătiţi (unii din cei prezenţi susţinînd că oboiul, inima orchestrei, este în mare suferinţă), angajarea de instrumentişti fără experienţă pe posturi de categoria cea mai înaltă şi cu note în concurs puţin peste 6, tentativa de transformare a unui post din cor în muncitor necalificat („Pe mine, ca dirijor al corului, nici măcar n-a catadicsit să mă în­trebe ceva în legătuiră cu asta” – Robert Daniel Rădoiaş, dirijorul co­rului), şi multe alte asemenea.
Concluzia a tras-o unul dintre sindicaliştii prezenţi, însă după încheierea şedinţei: „Degeaba ne zbatem noi. Câtă vreme primarul îl ţine în braţe, Văcean n-o să păţească nimic nici dacă se face stăpân peste Palatul Cultural”.
Între timp timpul trece, toate se uită, şi se va uita şi de şedinţa aceasta a sindicatului filarmoniştilor arădeni aşa cum se va uita şi să fie demis managerul care, cum spun filarmoniştii, face de râs instituţia căreia ar trebui să-i aducă străluciri astrale şi pe care o duce spre faliment când ar trebui s-o facă bogată.
Se-aude, CLM? Se-aude, primărie?

Recomandările redacției