Cum poţi pretinde tu, ca profesor, director de şcoală, conducere a Inspectoratului Şcolar, minister al Educaţiei unui copil să înveţe, să fie exigent, corect, să nu copieze şi să aibă conduită, să pretinzi caracter când tocmai tu, principalul său exemplu şi mentor încalci toate principiile în numele politicului? Cei care ar trebui să fie statui de moralitate şi de cultură se complac în mocirla odioasă a calculelor de partid, de orice culoare ar fi el.

Te legi de elevi că fac politică, tu care accepţi un joc murdar, abject şi abuziv de a fi numită de trei ori într-o funcţie care nu îţi este cuvenită. Te legi de elevi că nu sunt în clase, nu sunt la locul lor, dar tu ce cauţi acolo, cocoţată în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în mod abuziv? Şi nu o dată, ci de trei ori! Te crezi exemplu, dă-ţi demisia!

Dar nu singură, ci împreună cu cei care te-au numit acolo. Te-ai legat de nişte copii care au chiulit de la nişte ore, dar ţie nu ţi-a fost jenă să încasezi salariu de inspector general, pe care nu îl meriţi. Nu ai câştigat nici un concurs pentru a sta măcar acolo.

Cine plăteşte cele două salarii de inspector general? Unul pentru cel care a câştigat un concurs, a fost dat afară şi a avut câştig de cauză în toate procesele pentru că a fost înlăturat într-un mod fraudulos şi ilegal, câştigându-şi legal şi moral dreptul de a fi acolo, iar al doilea salariu îl încasezi tu. Din banii cui se plătesc aceste ilegalităţi?

Să fim corecţi până la capăt şi să vorbim puţin şi despre modul în care a fost câştigat concursul de către cel care ar trebui să ocupe în prezent scaunul de inspector şcolar general. Cei care îşi mai aduc aminte ştiu că Ministerul Educaţiei, exact cel care în prezent se joacă de-a alba – neagra cu postul de inspector şcolar general, a scos la concurs acest post în urmă cu câţiva ani. Concursul… trebuia ocupat de persoana care l-a şi trecut, dar… după mai multe încercări. Deci, la mintea cocoşului, concursul a fost cu „dedicaţie“… fără număr, că tot a revenit la modă maneaua. Numai că, odată obţinut concursul, inspectorul şcolar general a schimbat… culoarea şi a bătut palma cu partidul aflat la putere în Arad, altul decât cel care l-a ajutat să obţină postul de inspector general. Ministerul Educaţiei „a reparat“ această manevră imorală, însă din păcate nu are în arsenal decât arme ilegale.

Toată această poveste politică, în care victimă cade până la urmă tocmai calitatea actului de învăţământ, care se răsfrânge neîndoielnic asupra copiilor noştri, reprezintă un argument în plus pentru a scoate politicul din sistem. Concursurile pentru funcţiile de conducere în unităţile de învăţământ precum şi cele din cadrul inspectoratelor şcolare să fie organizate pe bune, iar cel mai bine pregătit să câştige, iar numirile să nu se mai facă în funcţie de culoarea politică, ci să se ţină cont strict de activitatea profesională. Atunci sistemul de învăţământ ar putea avea o şansă.

Copiii de la Lipova au plătit pentru greşeala lor de a chiuli de la şcoală. Era normal şi sănătos să se întâmple astfel. Dar voi, oamenii mari, când veţi plăti pentru exemplul prost pe care îl oferiţi acestor tineri?

Recomandările redacției