Plecarea la muncă în străinătate a părinţilor este, de ani buni, o normalitate sau mai bine spus, o necesitate pentru o viață mai bună. 

Totuși, migrarea părinților are atât efecte pozitive, cât şi efecte negative asupra copiilor rămaşi acasă. Aceștia rămân, de obicei, în grija celui de-al doilea părinte sau în grija altor rude sau prieteni de familie. În cel mai rău caz, unii copii rămân singuri și trebuie să-și poarte de grijă cum știu ei mai bine. 

Principalele efecte pozitive sunt legate de bunăstarea materială a copiilor, cum ar fi îmbunătăţirea condiţiilor de trai, gadget-uri performante, haine și nu numai. Cu toate astea, prețul pe care îl plătesc copiii celor care pleacă la muncă în străinătate este enorm. 

Îngrijorător este faptul că, în urma unor studii, s-a constatat faptul că acești copii rămași singuri acasă înregistrează nereușite în mai multe ramuri sociale. 

Astfel, plecarea chiar și unuia dintre părinţi determină, în unele cazuri, o deteriorare a relaţiei copilului cu părintele rămas acasă. Alte efecte negative se întâlnesc la nivel psihologic, iar la copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, frecvenţa simptomului de deprimare este mai mare, conform psihologilor. 

Mai mult, se înregistrează schimbări ale aspectului fizic, absenteismul este ridicat, ba chiar şi abandonul şcolar, iar probabilitatea de a comite infracţiuni este crescută. 

Oricât de banal nu ar suna, deși părinții pleacă pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun, totul se întoarce împotriva străduințelor lor.  

„Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare”, ne-au declarat cei de la Salvați Copiii România. 

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea de Vest a țării are 6.148 de copii în această situație, dintre care 1.038 sunt din judeţul Arad: 176 sunt copiii cu ambii părinți plecați; 722 sunt copiii cu un singur părinte plecat la muncă, iar 140 sunt cu  părinte unic susținător. 

Neoficial, sunt mult mai mulți, pentru că foarte mulți părinți nu au declarat autorităților în grija cui și-au lăsat copiii. Sunt cazuri de copii care au fost lăsați singuri acasă, care se ajută și se cresc unii pe alții.  

Din punct de vedere al răspândirii geografice, datele arată că regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul ţării (Banat, Crişana şi Maramureş) unde procentul elevilor de gimnaziu care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate este de 27% din numărul total de elevi. 

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.  

„Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației.”, ne-a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. 

Ajungem la concluzia că, deși părinții pleacă la muncă din nevoia de bani, se ajunge la probleme și mai grave din punct de vedere psihologic la copii, ceea ce ne pune în gardă.  

 

Recomandările redacției