Sinucigașii preferă spânzurătoarea

0
295
  • Potrivit IML, anul trecut s-au sinucis în județ 47 de persoane
  • Incidența sinuciderilor: Aradul se află sub media națională.
  • Bărbații sunt cei mai predispuși să facă un asemenea gest. 
  • Se observă o scădere a numărului de sinucideri.

În prima parte a anului, în județ au avut loc mai multe sinucideri. Un bărbat s-a sinucis aruncându-se cu mașina în Lacul de la Ghioroc, mai mulți s-au spânzurat, iar doi indivizi și-au ucis partenerele de viață și au decis apoi să-și pună și ei capăt zilelor, unul împușcându-se, iar celălalt intrând cu mașina sub un TIR.
Recent, Institutul Naţional de Medicină Legală (IML) a dat publicităţii raportul pe anul 2017. Potrivit raportului cu pricina, 47 de arădeni s-au sinucis anul trecut. În ceea ce priveşte metodele de sinucidere preferate ale arădenilor, spânzurătoarea a rămas în top, 38 dintre sinucigaşi alegând să îşi pună capăt zilelor pe această cale. În rest, trei au preferat submersia, iar alți trei s-au intoxicat, iar doi și-au luat viața producându-și diferite plăgi cu obiecte tăietoare.
În ceea ce priveşte incidenţa sinuciderilor, în judeţ s-au înregistrat 10,17 la suta de mii de locuitori, mai mică decât anii trecuți. Astfel, trebuie remarcat că dacă în 2014, Aradul se afla peste media naţională, acum a coborât sub această medie, care este de 10,85 la o sută de mii de locuitori.
Mai trebuie spus că raportul dintre bărbaţi şi femei este de 6,83 la unul, în timp ce situaţia la nivel naţional arată că la o femeie care şi-a pus capăt zilelor au fost 4,35 bărbaţi care au ales să facă acelaşi lucru. De menţionat că, per total, numărul de­ceselor investigate de legiştii arădeni s-a ridicat, anul trecut la 410.
Trend descrescător
La nivel național, circumstanţele de producere a morţilor violente au fost deosebit de variate: pe primul loc ca frecvenţă s-au situat decesele în circumstanţe accidentale – 41 %. Pe primele locuri se situează și sinuciderile (22%) şi decesele în cursul accidentelor rutiere (reprezentând 19 % din totalul morţilor violente). Un indicator important din categoria morţilor violente este şi acela al sinuciderilor care în cursul anului precedent au înregistrat pe ţara 2.242 cazuri, încadrându-se în trendul descrescător înregistrat din 2010.
Ca şi în alţi ani, marea majoritate a sinuciderilor se înregis­trează la bărbaţi (81% bărbaţi; 19% femei). „Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost, în ordinea descrescătoare a frecvenţei: spânzurare 74%, intoxicaţie voluntară 8%, precipitare 7%, submersie 5%. Spectrul me­todelor suicidare a înregis-trat fluctuaţii relativ mici în ultimii 12 ani, remarcabilă fiind constanta preferinţei pentru spânzurare ca metodă suicidară”, se arată în raportul IML.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.