• Potrivit IML, anul trecut s-au sinucis în județ 47 de persoane
  • Incidența sinuciderilor: Aradul se află sub media națională.
  • Bărbații sunt cei mai predispuși să facă un asemenea gest. 
  • Se observă o scădere a numărului de sinucideri.

În prima parte a anului, în județ au avut loc mai multe sinucideri. Un bărbat s-a sinucis aruncându-se cu mașina în Lacul de la Ghioroc, mai mulți s-au spânzurat, iar doi indivizi și-au ucis partenerele de viață și au decis apoi să-și pună și ei capăt zilelor, unul împușcându-se, iar celălalt intrând cu mașina sub un TIR.
Recent, Institutul Naţional de Medicină Legală (IML) a dat publicităţii raportul pe anul 2017. Potrivit raportului cu pricina, 47 de arădeni s-au sinucis anul trecut. În ceea ce priveşte metodele de sinucidere preferate ale arădenilor, spânzurătoarea a rămas în top, 38 dintre sinucigaşi alegând să îşi pună capăt zilelor pe această cale. În rest, trei au preferat submersia, iar alți trei s-au intoxicat, iar doi și-au luat viața producându-și diferite plăgi cu obiecte tăietoare.
În ceea ce priveşte incidenţa sinuciderilor, în judeţ s-au înregistrat 10,17 la suta de mii de locuitori, mai mică decât anii trecuți. Astfel, trebuie remarcat că dacă în 2014, Aradul se afla peste media naţională, acum a coborât sub această medie, care este de 10,85 la o sută de mii de locuitori.
Mai trebuie spus că raportul dintre bărbaţi şi femei este de 6,83 la unul, în timp ce situaţia la nivel naţional arată că la o femeie care şi-a pus capăt zilelor au fost 4,35 bărbaţi care au ales să facă acelaşi lucru. De menţionat că, per total, numărul de­ceselor investigate de legiştii arădeni s-a ridicat, anul trecut la 410.
Trend descrescător
La nivel național, circumstanţele de producere a morţilor violente au fost deosebit de variate: pe primul loc ca frecvenţă s-au situat decesele în circumstanţe accidentale – 41 %. Pe primele locuri se situează și sinuciderile (22%) şi decesele în cursul accidentelor rutiere (reprezentând 19 % din totalul morţilor violente). Un indicator important din categoria morţilor violente este şi acela al sinuciderilor care în cursul anului precedent au înregistrat pe ţara 2.242 cazuri, încadrându-se în trendul descrescător înregistrat din 2010.
Ca şi în alţi ani, marea majoritate a sinuciderilor se înregis­trează la bărbaţi (81% bărbaţi; 19% femei). „Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost, în ordinea descrescătoare a frecvenţei: spânzurare 74%, intoxicaţie voluntară 8%, precipitare 7%, submersie 5%. Spectrul me­todelor suicidare a înregis-trat fluctuaţii relativ mici în ultimii 12 ani, remarcabilă fiind constanta preferinţei pentru spânzurare ca metodă suicidară”, se arată în raportul IML.

Recomandările redacției