Miniştrii arabi ai afacerilor externe au cerut duminică seară ONU şi comunităţii internaţionale „să îşi asume responsabilităţile” în dosarul sirian, în timp ce mai multe ţări au în vedere lovituri contra regimului acuzat de a fi efectuat un atac chimic, informează AFP.

Reuniţi la Cairo, miniştrii ţărilor Ligii Arabe „au chemat ONU şi comunitatea internaţională să îşi asume responsabilităţile în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional pentru a lua măsurile necesare de descurajare împotriva autorilor acestei crime odioase de care regimul este responsabil”, cu referire la atacul ce a făcut sute de morţi la 21 august lângă Damasc.

Miniştrii au cerut de asemenea ca autorii acestui atac să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale „ca şi ceilalţi criminali de război”.

Ei cer de asemenea „să fie furnizate toate formele de sprijin de care are nevoie poporul sirian pentru a se apăra” şi reamintesc „obligaţia de a concerta eforturile arabe şi internaţionale pentru a-i ajuta” pe sirieni.

Cu toate acestea, această decizie finală nu evocă precis eventualitatea loviturilor aeriene străine asupra Siriei, instituţia panarabă fiind profund divizată pe această temă, calificată drept „amestec străin” de unele state ca Egiptul, Algeria, Irakul sau Libanul. Aceste ultime trei ţări s-au abţinut de asemenea de la vot.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției