Armata siriană a recunoscut pierderea luni a unuia din elicopterele sale, doborât în apropiere de graniţa cu Turcia de aviaţia turcă, menţionând că aparatul ‘nu se afla în misiune de luptă’, relatează agenţia France Presse.

Un elicopter militar ‘s-a pierdut în timp ce se afla într-o misiune de recunoaştere pentru monitorizarea posibilelor infiltrări de terorişti dinspre graniţa cu Turcia’, indică armata siriană, într-un comunicat difuzat luni seara de televiziunea de la Damasc.

Regimul sirian acuză cu regularitate Turcia de finanţarea şi antrenarea rebelilor pe teritoriul său, pe care îi lasă să treacă graniţa pentru a lupta împotriva forţelor guvernamentale siriene.

‘Elicopterul a fost vizat direct de avioane turce’, mai afirmă armata siriană.

Potrivit comunicatului, citat de AFP, ‘având în vedere că elicopterul se întorcea şi nu era în misiune de luptă, reacţia timpurie a Turciei este o dovadă a adevăratelor intenţii ale guvernului (Recep Tayyip) Erdogan cu privire la Siria, ceea ce generează tensiune şi provoacă escaladarea situaţiei la graniţa dintre cele două ţări’.

Anterior, vicepremierul turc Bülent Arinç şi Statul Major al forţelor armate turce au anunţat la Ankara distrugerea unui elicopter militar sirian de către aviaţia turcă. Oficialii turci au declarat că aparatul de zbor sirian a încălcat spaţiul aerian al Turciei în provincia Hatay (sud). Elicopterul a fost doborât de avioane turceşti şi a căzut de partea siriană a frontierei.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a indicat că unul din cei doi piloţi ai elicopterului, care au reuşit să se catapulteze, a fost luat prizonier de către rebeli, în timp ce soarta celui de-al doilea pilot rămâne necunoscută, după cum scrie agenţia de presă citată.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției