Sistemul de pensii private va ajunge să administreze, la sfârşitul anului 2013, active nete de 13,8 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), în beneficiul a peste 6,3 milioane de participanţi (conturi individuale), conform estimărilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Astfel, un ‘participant mediu’ care cotizează atât pentru o pensie privată obligatorie cât şi pentru una facultativă va ajunge la finele acestui an să aibă în cont o sumă care depăşeşte 1.000 de euro.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor depăşi la finele anului 2013 pragul de 6 milioane de participanţi, cu 4,3% (circa 250.000 de nou-intraţi) faţă de sfârşitul anului 2012. Contribuţiile virate către Pilonul II vor fi de peste 3 miliarde de lei în 2013, faţă de 2,5 miliarde lei în 2012. De asemenea, nivelul activelor nete administrate va depăşi 13 miliarde de lei, cu 35% mai mult decât la finele anului trecut.

Potrivit sursei citate, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) vor ajunge la finele anului 2013 la un număr de peste 325.000 de participanţi, cu 11,3% (circa 33.000 de nou-intraţi) mai mulţi faţă de sfârşitul anului 2012. Nivelul activelor nete administrate va fi de aproximativ 780 de milioane de lei, cu 30% mai mult decât la finele anului trecut.

Pentru anul în curs, cele mai aşteptate evenimente sunt majorarea cotei de contribuţie de la 3,5% la 4% din venitul brut al participanţilor (Pilonul II), finalizarea procesului de integrare a personalului bugetar de ordine publică şi siguranţa naţională în Pilonul II, precum şi dezbaterea şi aprobarea legii de plată a pensiilor private.

‘Sistemul de pensii private a evoluat până acum în parametri pozitivi şi cu rezultate foarte bune pentru participanţi. Singurul neajuns îl reprezintă pentru moment ritmul lent al acumulării, cauzat de nivelul redus al contribuţiilor – motiv pentru care industria noastră salută decizia Guvernului de a merge înainte cu reforma pensiilor private şi a continua majorarea contribuţiilor virate către fondurile de pensii private obligatorii, sperăm că şi în sensul recuperării decalajului faţă de calendarul iniţial. În timp, majorarea contribuţiilor şi rezultatele investiţionale pozitive, obţinute prin efortul administratorilor, vor duce la creşterea valorii contului mediu al participanţilor, precum şi la sporirea interesului marelui public pentru pensiile private’, a declarat Mihai Coca-Cozma, vicepreşedintele APAPR.

APAPR este o organizaţie profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele, a promova şi a dezvolta colaborarea şi cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România.

În acest moment, APAPR are 16 membri (11 administratori de fonduri de pensii private, 5 bănci depozitare) şi are o reprezentativitate de peste 99,5% pe piaţa de pensii private şi apără interesele celor peste 5,9 milioane de participanţi la fondurile de pensii private.

 

Recomandările redacției