mediciSăturaţi de subfinanţarea sistemului, criza probabil afectând şi şpăgile, medicii ameninţă cu proteste de amploare fără precedent, luând în calcul chiar blocarea activităţii din spitale. „Am avut o întâlnire cu conducerea Colegiului Medicilor în cadrul căreia am stabilit împre­ună un calendar comun de revendicări. În ceea ce priveşte situaţia noastră, a federaţiei Sanitas, pot să vă spun că relaţia pe care o avem cu Ministerul Sănătăţii este una destul de bună, însă nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii medicilor. Aceştia consideră că le-a ajuns cuţitul la os şi că nu mai suportă să fie batjocoriţi. Medicii sunt hotărâţi ca după data de 1 iulie să susţină proteste la nivel local şi marşuri, urmate de grevă generală şi demisii în bloc“, ne-a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele federaţiei Sanitas.
Chiar dacă nu sunt atât de tranşanţi ca medicii, reprezentanţii Sanitas au şi ei propriile revendicări. „Vrem să avem tichete şi majorări ale salariilor, însă în limita posibilităţilor. Nu vrem să distrugem sistemul pentru că atunci murim şi noi şi pacienţii. Aşteptăm rectificarea bugetară pentru a vedea ce promisiuni vor fi onorate. Chiar dacă avem o colaborare bună cu Ministerul Sănătăţii, medicii ne-au rugat să îi susţinem în de­mersul lor“, ne-a declarat Delia Bonca, preşedintele Federaţiei Sanitas Arad.
Ministerul Sănătăţii şi Federaţia Sanitas vor susţine necesitatea elaborării şi adoptării unui sistem propriu de salarizare pentru sistemul sanitar, care să permită şi majorarea veniturilor angajaţilor din unităţile sanitare. „Proiectul Legii pilot de salarizare a medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile spitaliceşti, propus de către Ministerul Sănătăţii, nu poate fi promovat pentru cel puţin următoarele motive: nu satisface intenţia comună declarată de creştere a salariilor pentru majoritatea covârşitoare a lucrătorilor din sistemul sanitar, având în vedere că cele mai multe unităţi sanitare satisfac nevoile de sănătate în masă pentru pacienţi şi nu fac performanţă. Iniţiatorii Proiectului de lege admit faprul că prezenta lege poate avea efect scăderea cu 30% a salariilor actuale“, mai susţine Delia Bonca.

Recomandările redacției