Sistemul, faţă cu propria creaţie, devenită incontrolabilă

0
372

Nici nu am apucat bine să-mi citesc în ziar ultimul editorial, intitulat „Imposibila finală Iohannis – Barna, pentru Cotroceni”, în care afirmam că Sistemul nu doreşte deloc o confruntare în turul doi a actualului preşedinte cu Dan Barna, că au şi apărut informaţiile conform cărora Iohannis ar intenţiona să ceară reactivarea dosarului „Homeless de USR”, referitor la finanţările externe ale USR. Dosarul ar putea fi redeschis la Parchetul General chiar în preajma alegerilor prezidenţiale, având la bază o sumedenie de documente provenind inclusiv de la Autoritatea Electorală Permanentă. Înclin să cred că, deocamdată, dezvăluirea informaţiei este doar un avertisment pentru Dan Barna, dar, dacă Sistemul va deţine date certe că acesta ar câştiga confruntarea cu Iohannis, cu siguranţă dosarul va fi redeschis.
În urmă cu câteva zile, trompeta lui Klaus Iohannis, Rareş Bogdan, îl avertiza pe Dan Barna că „președintele nu uită și nu iartă”, un mesaj venit, fără îndoială, din partea Sistemului. Spuneam în editorial că este, practic, imposibil ca atât Iohannis cât şi Dan Barna să intre în turul doi al prezidenţialelor, pentru că, aproape sigur, unul dintre cele două locuri va fi ocupat de către candidatul PSD. Or, trebuia neapărat îndepărtat pericolul eliminării lui Iohannis din primul tur, provocată de o uriaşă emulaţie a tinerilor anti PSD, care mai degrabă se regăsesc alături de USR decât de Iohannis şi PNL. Drept urmare, s-a decis ca Dan Barna să primească o primă lovitură, prin anunţarea opiniei publice, mai ales a acelor tineri facebook-işti, că liderul partidului care a lansat iniţiativa „Fără penali” este finanţat de către multinaţionale, mai ales unele din sfera de influenţă a lui Macron. Adică, acel Macron care l-a propulsat pe aliatul lui Barna, Julien Cioloş, pe care USR-iştii nu l-au avut la suflet niciodată, în fruntea unui grup politic european nou-nouţ. Chiar dacă dosarul nu va fi redeschis, publicarea în mass media a zeci de peroraţii pe această temă ar putea duce la dezamăgirea fanilor USR, care ar decide să stea acasă decât să meargă să-l voteze pe Barna.
De unde această înverşunare a Sistemului împotriva propriei creaţii? Este simplu: majoritatea covârşitoare a membrilor şi susţinătorilor USR s-au alăturat partidului datorită mesajului profund antisistem promovat de către Nicuşor Dan şi ceilalţi lideri pentru a atrage oamenii. Or, dacă aceştia se vor convinge că au fost manipulaţi şi amăgiţi cu vorbe frumoase, în numele unor principii pe care ei le respectă, nu numai că vor refuza să intre în cârdăşie cu Sistemul, la porunca şefilor lor, nu numai că, nu vor pleca în altă parte, din cauza dezamăgirii, ci pur şi simplu vor decide să-i mătrăşească pur şi simplu pe amăgitori, să meargă mai departe fără ei. Pur şi simplu, Sistemul a constatat că ceea ce se voia a fi creatură a sa a devenit de necontrolat. Urmarea este că, aşa după cum
şi-a dorit şi îşi doreşte cu ardoare, Iohannis o va avea contracandidat pe Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.