spitalePentru a evalua capacitatea sistemului de sănătate publică de a asigura asistenţa medi­cală a populaţiei în perioada 24.12.2013 – 05.01.2014 Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control de fond în toate unităţile sanitare.
Controlul a fost efectuat de echipe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Obiectivele principale ale controlului au fost determinarea capacităţilor unităţilor sanitare din sistemul de sănătate de a asigura asistenţa medicală a populaţiei; asigurarea cu medicamente prin sis­temul farmaciilor cu circuit des­chis; asigurarea asistenţei medicale în mediul rural şi asigurarea asistenţei medicale în situaţii excepţionale.
Rapoartele de evaluare trans­­mise de către Direcţia de Sănă­- tate Publică Arad către Ministerul Sănătăţii au fost analizate de reprezentanţi ai direc­ţiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii. Din aceste analize rezultă că unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis din judeţul Arad sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24.12.2013 – 05.01.2014.
Concluziile ministerului scot în evidenţă capacitatea sistemului sanitar din judeţul Arad precum şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. În timp ce în alte judeţe din ţară au fost constatate o serie de nereguli în ceea ce priveşte aprovizionarea spitalelor cu medicamente sau dispozitive medicale, la Arad nu s-au înregistrat sincope.
Ministerul Sănătăţii garantează că în această perioadă sistemul de urgenţă va funcţiona la parametri maximi, prin utilizarea dotărilor referitoare la elicoptere, ambulanţe şi personal medical specializat.
În această perioadă la nivelul ministerului, va funcţiona Centrul Operativ unde se pot înregistra toate sesizările din teritoriu, iar cei doi secretari de Stat pe asistenţă me­dicală, Raed Arafat şi Adrian Pană, vor asigura permanenţă pentru intervenţii în caz de necesitate.

Recomandările redacției