castel mocioniÎn aceste zile a revenit pe tapet dureroasa situație a frumosului Castel de la Bulci, fostul castel al celebrei familii Mocioni. Aceasta după ce Primăria municipiului Arad a devenit unic proprietar al clădirii şi terenurilor Castelului de la Bulci (sat aparținător de comuna Bata) și care, în urma unui proiect de hotărâre aprobat săptămâna trecută de consilierii locali va fi transferată – din patrimoniul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă – în patrimoniul municipalităţii. Ţinând cont de starea de degradre, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a anunţat că, fiind şi foarte departe de oraş, nu se vor face investiţii în această clădire ci va fi scoasă la vânzare.
Poziția administrației din Bata
Într-o discuție purtată cu re­pre­zentanții administrației din Bata, de care ține satul Bulci, în care se găsește castelul, aceștia au precizat câteva aspecte vizavi de situația nou-creată. „Ar fi foarte benefic, din punctul de vedere al admnistrației comunei Bata, ca acest castel să fie renovat în integralitatea sa, indiferent de destinația ce-i va fi dată – ar putea fi casă de vânătoare, spațiu de expunere pentru un muzeu ori un așezământ turistic ș.a. Din toate comunitatea ar avea numai de câștigat. Este mare păcat că acest castel a ajuns să fie într-o stare  de degradare atât de avan­sată. Mai ales că el face parte din rândul monumentelor istorice de categoria A, de interes Național.
Moștenitorul familiei Mocioni – Michael Edward David de Styrcea și-a manifestat în mod evident și repetat interesul și pentru acest obiectiv, fiind legat emoțional de el. Nu cunoaștem modalitatea după care s-a făcut evaluarea, deoarece unele clădiri ale complexului sunt într-o stare foar­te-foarte avansată de degradare. Oricum toate diligențele ar trebui realizate într-un timp foarte-foarte scurt deoarece nu cred că așa cum este acum va mai rezista la încă o iarnă, ca să spunem adevărul. Și ar fi mare păcat ca acest frumos castel să se pră­bușească și să nu fie ajutat“ – ne-au precizat edilii din Bata.
Situația Castelului, pe scurt
Prin câștigarea definitivă a procesului cu Michael Edward David de Styrcea, care a solicitat retrocedarea Castelului de la Bulci, Primăria municipiului Arad devenit proprietară a acestuia. În chiar şedinţa de Consiliu Local, primarul Gheorghe Falcă a anunţat că, din cauză că este foarte degradată dar şi foarte departe de oraş, nu se vor face investiţii în această clădire, ci va fi scoasă la vânzare.
Conform proiectului de hotărâre, imobilul, proprietate publică a municipiului Arad, „intravilan cu parc şi castel” are o suprafaţă de 89.326 mp. Valoarea terenului a fost eva­luată la 396.714 lei, iar valoarea construcţiilor (afumătoare, clădire spital, clădire motopompe, clădire morgă, clădire spălătorie, clădire uzină electrică, cocină pentru porci garaj auto, grajd, magazie lemne, seră) a fost estimată la 256.496 lei.  Aici a funcţionat secţia TBC a fostului Spital Municipal Arad. După fuzionarea Spitalului Municipal cu fostul Spital Judeţean, secţia TBC de la Bulci a fost relocată la Gurahonţ. În aceste condiții, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a trimis o adresă Primă­riei Arad prin care a informat că imobilul din satul Bulci, comuna Bata, nu mai are destinaţie de unitate sanitară.
Prin Decizia nr. 35/2012, irevocabilă, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României – secţia civilă şi de proprietate intelectuală a fost respinsă acţiunea civilă formulată de Michael Edward David de Styrcea, având ca obiect revendicarea imobilului înscris în C.F. nr. 675, sat Bulci, comuna Bata.

Recomandările redacției