Este caniculă, iar în județ se strâng movile de gunoi, neridicat cu săptămânile. Dacă în numere trecute ale ziarului nostru semnalam situația inacceptabilă din mai multe localități din județ, în care, deșeurile nu se strâng nici chiar la lună, în prezent revenim cu noi informații, în legătură cu ce se întâmplă în mediul rural, dar mai ales, în legătură cu hulita firmă Grup Salubritate Urbană (GSU). Arădenii au fost și sunt încă, victimele unui litigiu dintre GSU și FCC Environment, firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş. În timp ce localnicii din județ sunt într-o situație disperată, cu gunoi vechi de săptămâni, firmei Grup Salubritate Urbană i s-a ridicat licența zilele trecute, precum și autorizația la finele primei săptămâni din luna aceasta. De acum în colo urmează zile toride, stare de urgență pentru problema deșeurilor și proceduri stufoase până la desemnarea unui nou operator de salubrizare.

Localnicii sunt disperați

Acum câteva zile semnalam situația de la Lipova, unde exact ca-n alte zone nu s-a ridicat gunoiul, iar acum sesizăm problemele de la Mișca, unde localnicii au parte de aceeași soartă. La redacție am fost contactați de locuitori din Vânători, care spun că gunoiul este peste tot unde dai cu ochii și că n-a mai fost ridicat de o lună. „Sunt saci de gunoi peste tot pentru că nu mai putem vorbi de ghene…se umpuseră de mult. Sunt gunoie lângă grădiniță, lângă școală, la piață, pe marginea străzilor. Nu știm ce să mai faem și așteptăm de prea mult să se intervină“, susține G.I.

Mulți localnici spun că și-au pierdut încrederea în autorități, întrucât problema trenează de prea mult și după cum am mai spus – se agravează precum cresc gradele în termometre.„Sunt câini vagabonzi care scot, rup sacii de gunoi și îl împrășie. Probabil că vom ajunge cu șobolanii pe lângă casă. Gunoiul devine fetid și nu știm ce să mai facem! Eu îmi strâng gunoiul gata selectat, pet-urile la peturi. N-ar mai avea treabă nici cu sortatul treabă, dar nu fac nimic“, a mai spus o localnică.

Ce proceduri urmează: pe avarie, primăriile vor asigura serviciul

Vizavi de situația în care se află Grup Salubritate Urbană, cât și ce se va întâmpla de acum înainte, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Arad, Adrian Ţolea susține că a prevăzut situația, la începutul anului, când acesta era în neînțelegeri cu administrația județului. De atunci și până acum acestea s-au mai clarificat. Nu și problema deșeurilor. Adrian Țolea anunță că Grup Salubritate Urbană nu mai are nici autorizație, nici licență în domeniu, acestea fiindu-i restrase în procedura deschisă de autorități și despre care am mai amintit cu alte ocazii. Deși i-au fost retrase, în perioada următoare GSU trebuie să strângă gunoiul, dar cum o poate face în condițiile în care este în litigiu cu FCC Environment?! Nu că înainte de a fi în litigiu, firma ar fi dat vreodată dovadă de mult… profesionalism. Și știm asta de la oameni care au sesizat în multe rânduri probleme.

„Urmează o procedură care va dura, acum, după ce firmei i-au fost retrase autorizația și licența de operare. Acei de la firmă încă trebuie să asigure ridicarea gunoiului o perioadă însă nu știu dacă mai au capacitatea să o facă.  Unitățile administrativ teritoriale trebuie să declare situația, apoi urmează procedura competitivă și o nouă documentație, pentru că pe cea veche, potrivit legislației nu se mai poate.  După acestea putem trece la o negociere directă pentru găsirea unui operator de salubrizare, asta până când se va face licitația de atribuire. Este drept că, din cauza litigiului dintre GSU și firma care are stațiile de transfer, GSU a creat probleme. Dar FCC Environment nu le-a permis celor de la GSU să aducă deșeurile la stații, din cauza datoriilor pe care GSU le are. De asemenea, nici firma care administrează stațiile de transfer nu trebuia să procedeze așa, ci să încerce să își recupereze banii pe cale judecătorească“, a susținut Adrian Țolea.

Litigiul a păgubit oamenii

De reamintit ceea ce am mai semnalat și anume că, FCC Environment, firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş, nu a mai luat gunoaiele adunate de GSU o lungă perioadă. Și asta pentru că cei de la GSU nu şi-au plătit datoriile către FCC, pentru servicii. GSU a fost vândută unui cunoscut al fostului patron.  La început, conducerea nouă ar fi plătit, dar nu a ținut-o mult. „Când cumperi activele unei societăți, preiei și pasivele, în mod normal“, a precizat Adrian Țolea.

Potrivit autorităților, până la alegerea unei noi companii de salubrizare, pe fond de situație de criză, primăriile vor trebui să asigure local preluarea deșeurilor. Iar acest scenariu este foarte probabil.

Din păcate, în județ, mulți atrădeni de bună credință au plătit gunoiul la început de an, odată cu alte impozite. Au rămas cu banii dați și cu gunoiale în localitate. Însă, mai mult de atât este foarte probabil să trebuiască să plătească din nou serviciul atunci când o nouă firmă își va intra în atribuții.

GSU  avea obligația de a ridica deșeurile din (zonele 2 și 5). Zona 2 cuprinde Chişineu Criş, Zărand, Zerind, Olari, Pilu, Grăniceri, Sintea Mare, Socodor, Mişca, Şepreuş și Şimand, iar zona 5 cuprinde Lipova, Bârzava, Birchiş, Bata, Ghioroc, Păuliş, Conop, Săvârşin, Şiştarovăţ, Petriş, Ususău, Zăbrani și Vărădia de Mureş.

Recomandările redacției