Un nou mesaj Ro-Alert a fost emis pentru populația din zona Barajului Tăul Mare din Roșia Montană, duminică după-amiază. Locuitorii sunt avertizați că există pericolul ca barajul să cedeze, astfel că trebuie să evacueze zona preventiv.

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Între timp a fost transmis un nou mesaj pentru locuitori, aceștia fiind încurajați să părăsească zona preventiv, pentru a nu-și pune viața în pericol. 

Mesaj Ro-Alert pentru populația din Roșia Montană

”Atenție! Locuitorilor din Roșia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foieș! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră! Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile, până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil.Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autoritățile prezente în Roșia Montană, sau identificați un loc înalt, în care să vă deplasați în cel mai scurt timp, când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba”, se arată în mesajul Ro-Alert, conform Antena 3.

Operațiunile pentru golirea parțială a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană continuă, duminică după-amiază. Prin acțiunile de evacuare cu motopompe de mare capacitate, s-a reușit scăderea nivelului apei.

Patru mesaje RO-ALERT au fost transmise populaţiei în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.


Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităţilor locale

Conform IGSU, populaţia de pe raza localităţii Roşia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a avariei la barajul Lacului de acumulare Tăul Mare.

„În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autorităţile locale şi judeţene au luat măsuri pentru punerea în siguranţă a acumulării. Autorităţile vor aduce la cunoştinţa populaţiei dacă starea de risc va impune alte măsuri”, precizează IGSU.

Ce s-a întâmplat azi noapte: Stare de alertă maximă! Locuitorii Roșiei Montane au fost evacuați în toiul nopții, din cauza unor fisuri la baraj

Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri:

convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;

întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba;

activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției;

alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere;

dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare:

– 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)

– 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;

– 2 microbuze de transport;

– 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;

– buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;

– personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.

Misiunea este în dinamică.

Update

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.

Precizăm că măsura evacuării populației a fost luată *preventiv*, în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație.

Recomandările redacției