Compensarea la facturile uriaşe promisă românilor nu a venit la toată lumea, din păcate. Mulți s-au trezit că au de plătit la fel sau chiar mai mult la gaze sau energie electrică, pentru că furnizorii n-au mai acordat reducerea.

Mulți arădeni au început să primească facturile pentru luna noiembrie. Norocoșii au primit facturi compensate, ceilalţi s-au trezit cu sume mult peste ce-şi imaginau. Asta s-a întâmplat în funcție  de furnizorul cu care au contract. „Am avut caz în care furnizorul pur şi simplu a amânat emiterea facturii din noiembrie. Am avut caz în care furnizorul a emis facturi şi a aplicat şi plafonarea şi compensarea. Am avut caz de furnizor care a emis factura pe noiembrie şi nu a aplicat normele”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, pentru Observator.ro.

Mulți furnizori se ascund în spatele normelor de aplicare pentru legea compensării care au apărut abia pe 27 noiembrie, când unele facturi erau deja emise. Aşa că nu au mai aplicat reducerea de preţ. Dacă unii spun că normele au venit prea târziu, alţii se scuză că n-au ştiut să le aplice. Aşa că mulți cetățeni  sunt obligaţi să acopere facturi uriaşe.

Autorităţile spun însă că există şi o luminiţă la capătul tunelului. „Toţi ne-au specificat ca în momentul în care apar normele şi situaţia va fi clară, se vor face corecţii retroactiv şi pentru întreg consumul din luna noiembrie pentru care s-a omis aplicarea compensării sau plafonării. Aceste plăţi se vor recalcula şi se vor recupera”, a declarat  vicepreşedinte ANRE.

„Vor trebui să urmărească factura din decembrie şi cu siguranţă în factura următoare lucrurile se vor regla şi vor intra în normalitate. Vor fi compensate, dacă beneficiază de compensare. Pentru compensare trebuie să şi urmărească şi consumurile pentru că există o limită de consum prevăzută prin lege”, a precizat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Consumatorii vor primi compensarea în funcţie de cât consumă, respectiv nu mai mult de 300 kilowaţi pe lună la energie electrică sau echivalentul în kilowaţi a o mie de metri cubi de gaze naturale pentru perioada noiembrie – martie 2022. Compensaţia va fi de cel mult 0,291 lei pe kilowat oră, în cazul energiei electrice şi de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare, conform sursei citate.

Recomandările redacției