Sâmbătă, 28 iulie 2018, la împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Ana, ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dim­- preună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului și cu Preotul Călin Mădăluță, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru Regina Ana, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Săvârșin, Protopopiatul Lipova.
Slujba a fost oficiată în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și a Principelui Radu. La slujbă au participat și domnul Tiberiu Dekany, copreședintele Societății Amicii Regelui Mihai, domnul Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Ioan Vodicean, primarul Localității Săvârșin și alte zeci de persoane.
Preasfințitul Părinte Emilian, în cuvântul adresat celor prezenți, a vorbit despre bunele relații și conlucrarea exemplară între Primăria și Parohia Săvârșin pentru organizarea evenimentelor legate de Familia Regală, prin Castelul de la Săvârșin.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evocat prin cuvinte alese personalitatea Majestății Sale Regina Ana a României, exemplul său de dăruire, mai ales în cel de-al doilea Război Mondial, legăturile avute cu Aradul prin reședința de la Săvârșin precum și vizitele efectuate în cadrul Eparhiei arădene, mai ales în preajma marilor sărbători creștine.
Regina Ana a încetat din viață în ziua de 1 august 2016, în Elveția, la vârsta de 92 de ani.Trupul neînsufleţit a fost adus în ţară în data de 9 august 2016, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august 2016) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august 2016).
Slujba de înmormântare a Reginei Ana a avut loc pe 13 august 2016, în faţa noii Catedrale de la Curtea de Argeş.
A primit „Crucea de Război” a Franței
Principesa Ana de Bourbon s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica Principelui René de Bourbon și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța. Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului,
și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s. În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților. A primit „Crucea de Război” a Franței. Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a încetat din viață în ziua de 1 august 2016, în spitalul din Morges, în Elveția.
(sursa: www.familiaregala.ro).
Protos.dr. Iustin Popovici
Consilier cultural al
Arhiepiscopiei Aradului

Recomandările redacției