Slujire arhierească în Parohia Iermata

0
324

În Duminica a 22-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iermata, Protopopiatul Ineu. Chiriarhul a fost întâmpinat de către părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului și de către preotul paroh Gheorghe Mance, înconjurați de preoții din vecinătate, oficialitățile centrale și locale și toată suflarea satului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările exterioare de renovare a sfintei biserici, după care, în biserica parohială cu hramul ,,Înălțarea Domnului”, a săvârșit Sfânta Liturghie arhie­rească.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit preacucernicului părinte paroh Gheorghe Mance, preot în această parohie din anul 1976, distincția de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica parohială cu hramul ,,Înălțarea Domnului” este zidită din piatră şi cărămidă în anul 1927, cu cheltuiala credincioşilor şi cu ajutoarele date de credincioşii satelor din jur, unde s-a făcut colectă de cereale – cele mai multe s-au primit din comuna Şicula. Biserica s-a înzestrat modest şi i s-au procurat două clopote, fiind târnosită în anul 1927 prin Episcopul Grigore Comşa. Iconostasul este din anul 1948 din traforaş în lemn, executat de meşterul Pribac din Târnova. Pictura este din anul 1948. Este lucrată în tempera de pictorul Cornel Cenan (Cluj), cu fondul verde, caracteristic lui Cenan. Biserica a fost sfinţită de Episcopul Andrei Maghieru, tot în anul 1948, luna noiembrie, ziua 7. Bisericii i s-au adăugat pe parcurs cele necesare, iar în anul 1966 a fost introdus curentul electric. I s-a procurat un candelabru în mijlocul bisericii, lucrat din lemn de tei de către iscusitul meşter popular Gavriil Anghel din Galşa. Mai târziu a fost acoperită cu tablă zincată. Între anii 2002-2004 a fost refăcută pictura de către profesorul Alexandru Munteanu din Chişineu-Criş. Slujba de resfinţire a bisericii a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, în ziua de 24 octombrie 2004.
Protos. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.