În Duminica a 27-a după Rusalii, Chiriarhul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a poposit în Parohia Apateu, din Protopopiatul Ineu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Litur­ghie arhierească în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, înconju­rat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi. Din sobor au făcut parte: Pr. Ciprian Sălăvăstru, Parohia Moţiori, Pr. Adrian Hanţiu, Parohia Vânători, Pr. Andrei Slăv, Parohia Berechiu şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre ,,Desăvârşirea creştină” (cf.citirilor scripturistice: Efes. 6; Lc. 13), care se câştigă prin biruinţa binelui asupra răului într-o luptă în care omul are nevoie de harul lui Dumnezeu, îmbrăcând armura divină a unor valori nepieritoare, ca adevărul şi dreptatea. Astfel, desăvâr­şirea înseamnă îndreptare şi mân­- tuire, Evanghelia zilei, mai ales, ilustrând modul realizării adevăratului caracter religios-moral ce înalţă, pe drept, întreaga fiinţă a credinciosului.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, mai de cu seamă în vremea pregătitoare pentru marile praznice, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor cre­dincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre coruri de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh, a oferit Înaltpreasfinţiei Sale şi credincioşilor prezenţi un buchet de colinde cu ocazia apropierii Praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos.
Vizită chiriarhală şi parastas în Parohia Şepreuş
În după-amiaza zilei de duminică, 10 decembrie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoțit de părintele Arhid. Tiberiu Ardelen, inspector eparhial, a poposit în parohia Șepreuș. După săvârșirea Vecerniei, Chiriarhul, împreună cu preoții prezenți: PC pr. Florin Borca preotul paroh, PC pr. Dumitru Daniel – Chișineu Criș, PC pr. Pavel Ioan – Sintea Mare, PC pr. Craveț Cătălin – Roșia Nouă și PC pr Florea Florin – Groșii Noi, a săvârșit Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Părinte Călin-Dumitru Craveţ, la împlinirea a șapte ani de la trecerea sa la cele veșnice.
În cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Strădanii răsplătite”, în contextul citirilor duminicii a 27-a după Rusalii, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la desfăşurarea locală a Anului omagial şi în special a celui comemorativ, dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, cu angajarea lucrărilor de înoire şi împodobire a bisericii, care a dispus de preoţi devotaţi, între care cel pentru care s-a făcut pomenirea. De asemenea, Ierarhul a amintit că părintele Călin Craveț a fost și formator pentru cei tineri, ca profesor la Seminarul Teologic din Arad, dar și slujitor al Parohiei Șepreuș timp de două decenii.
Seara s-a încheiat cu un concert de colinde interpretat de Corala ,,Bunavestire” a Parohiei Șepreuș.
Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției