Slujire arhierească la hramul Bisericii Ortodoxe din Zădăreni

0
380

Duminică, 21 mai, credincioşii din Parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad, şi-au prăznuit ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, în după-amiaza zilei de praznic, aceștia au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei arădene, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul slujitor în frunte cu Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, precum și de oficialitățile locale.
Ierarhul a săvârșit Acatistul Sfinților ocrotitori, înconjurat de soborul preoților, alăturându-se acestora și părintele Arhid. asist. univ. drd. Tiberiu Ardelean, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
La finalul slujbei, chiriarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța bisericilor cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena în ilustrarea păstrării spiritului epocii constantinene de afirmare a credinței în lume prin dezlegarea marilor probleme a umanității spre realizarea păcii trainice și a propășirii prin virtuțile cultivate de creștin.
A urmat apoi cuvântul părintelui paroh Sorin Higioșan, care a mulţumit Chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul anilor faţă de credincioșii acestei parohii, oferindu-i din partea acestora, în semn de apreciere, o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena.
De asemenea,  preotul paroh a mulţumit oficialităților, invitaților și tuturor credincioşilor prezenţi pentru dragostea, jert­- felnicia şi pentru ostenelile depuse de-a lungul timpului în vederea renovării integrale a casei parohiale, precum și în construirea lumânărarului și a anexelor care servesc activitățile bisericii parohiale.
La finalul cuvântului, au urmat rugăciunile de binecuvântare a prinoaselor aduse cu prilejul prăznuirii hramului bisericii, după care, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, alături de soborul de preoți, a săvârșit slujba de sfințire a casei parohiale. Aici,  Înaltpreasfinția sa a vorbit despre rostul misionar al unei case parohiale: exemplificator pentru cele din localitate și cu urările cuvenite spre îndeplinire pentru cei ce o locuiesc. În legătură cu evanghelia sfinților zilei și în care s-a sfințit casa, a subliniat însemnătatea cuvintelor Mântuitorului ,,Eu sunt ușa…”, ca îndrumare pentru îndatoririle pe care le are preotul.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat printr-un spectacol folcloric oferit de ansamblul de dansuri populare din localitate.
Pr. drd. Vlad – Sergiu Sandu
(Parohia Firiteaz)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.