snowdenCancelarul german Angela Merkel nu a fost cu siguranță singura personalitate germană spionată de Statele Unite ale Americii, a declarat fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA, Edward Snowden, într-un interviu difuzat duminică seara de postul de televiziune german ARD, relatează luni AFP.

‘Cred că este puțin probabil ca cineva care dorește să monitorizeze (comunicațiile) guvernului german să o asculte numai pe Angela Merkel, însă nu și pe consilierii săi, sau alți membri marcanți ai guvernului sau politicieni locali’, a afirmat Edward Snowden.

Realizată în această săptămână într-o cameră de hotel din Moscova, emisiunea difuzată duminică seara este primul interviu filmat cu fostul consultant NSA de când acesta a plecat din Hong Kong în iunie 2013 pentru a se refugia în capitala Rusiei, unde trăiește în prezent.

În timpul interviului acordat unui jurnalist german, Edward Snowden s-a arătat foarte prudent în declarațiile lui. Una dintre condițiile care i-au fost impuse de președintele Vladimir Putin, atunci când i-a acordat azil în Rusia pentru un an, a fost să pună capăt dezvăluirile care ar putea ‘afecta SUA’.

Snowden a reiterat că nu dorește să anticipeze informațiile care ar putea să mai apară în presă datorită documentelor pe care le-a sustras, dând în același timp asigurări că a dat toate documentele jurnaliștilor și că nu mai există nimic în posesia lui.

În interviu, Snowden a afirmat că ‘nu există nicio îndoială că Statele Unite sunt implicate în spionaj economic’.

‘În cazul în care există informații, de exemplu despre Siemens, care sunt în interesul național, dar care nu au nimic de-a face cu securitatea națională, ei bine, ei vor lua această informație, oricum’, a explicat Snowden. AGERPRES

Recomandările redacției